bioélet

2020.02.28. 19:00

Adalékanyagtól mentes termékek a megyei boltokban

Télen sem pihennek a közmunkások a somogyi településeken. Gigén fűszerpaprikát őrölnek, Kelevízen kosarat fonnak, Lengyeltótiban pedig már fejesedik a fóliákban a saláta a helyiek nagy örömére.

Góz Lilla

Paprikaillat terjeng a gigei polgármesteri hivatal épületében. Nyolc ládában pirosodnak a helybeli közmunkások által a nyáron termelt, szárított zöldségek. – Miután kiszáradnak a csemege fűszerpaprikák, apróra feldaraboljuk, majd egy géppel őröljük meg – mondta el érdeklődésünkre Bálint Ildikó, Gige polgármestere. – Összesen kilenc helyi asszony dolgozik a mezőgazdasági Start közmunka programban a településünkön. A paprikaőrlés mellett már készítik elő a fóliasátrakat a következő szezonra, az összegyűjtött zöld hulladékot pedig lombtrágyaként hasznosítják.

– A helyben termesztett, majd megőrölt pirospaprikát eddig a gyermekétkeztetésben használtuk fel, de folyamatosan keressük a piaci lehetőségeket is. A jövőben a kelevízi boltban szeretnénk értékesíteni az adalékanyagtól mentes termékeinket – jegyezte meg Bálint Ildikó polgármester.

Hajlanak a vesszők Kelevízen, tizenhat közmunkás fon virágszedő kosarakat ezekben a hetekben is a szőlősgyöröki tulipánkert tulajdonosának megrendelésére. A saját vesszőikből készülnek már bevásárló- és kandallókosarak is. Hamarosan pedig a húsvéti fonott termékek gyártásának is nekiállnak. Vargáné Balatincz Krisztina, Kelevíz polgármestere elmondta: 2006 óta foglalkoznak a településen kosárfonással, és a jövőben is szeretnék folytatni.

– Tavaly döntöttünk úgy, hogy költséghatékonyság miatt próbáljuk a vesszőt is magunk megtermelni, amit mi főzünk ki és hántolunk le – jegyezte meg a polgármester.

Az Arany Kézművek boltjukban pedig a kosaraik mellett hosszúvízi szőnyegek, szenyéri cirokseprűk, nagyszokolyi száraztészták, lekvárok, szörpök, savanyúságok kerültek a polcokra. A legjobban most a füstölt árukat keresik, a házias ízvilágú kolbászt, szalonnát vagy disznósajtot.

Piroslik már a retek, fejesedik a saláta és cseperedik a zöldhagyma a lengyeltóti önkormányzat fóliáiban. – Nyolc közmunkásunk dolgozik a kertészetben, az üvegházakban elvetették már a magokat, a paprika-, paradicsom- és uborkapalánták már a fűthető fóliában nevelkednek – mondta el Zsombok Lajos, Lengyeltóti polgármestere. Hozzátette: a zöldségeket az iskolakonyhára termelik, de a helyiek is szívesen vásárolnak belőlük.

Térkő, szőnyeg, saláta a falvakból

A Somogy Megyei Kormányhivatal közölte: a megyében télen 228 településen közel ötszáz közfoglalkoztatási program fut, 3700 embernek adva munkát. A legtöbb helyen fóliás és szabadföldi növénytermesztés zajlik. Kőkúton, Visnyén, Mosdóson állattenyésztéssel és állattartással foglalkoznak, Szenyéren cirokseprű, Hosszúvízen, rongyszőnyeg készül. Táskán, Kisbajomban, Szabáson, Pamukon térkövet gyártanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában