öt százalék

2018.01.04. 20:49

Megszabadult adójától a sertésmáj és a hal

Januártól olcsóbb lett a sertés és a hal – a kormány szándékának megfelelően folytatódott az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése. Az intézkedés két nagy termékkört érint, a sertés belsőségeket és a halakat.

Kovács Gábor

A sertés esetében a vágóhídi melléktermékek és a sertésbelsőségek áfája mérséklődött öt százalékra, a hal adókulcsa pedig szintén erre a szintre csökkent. A kormány azt szeretné, hogy a sertésre teljes mértékben az öt százalékos áfa vonatkozzon, a hal bevonásával pedig tovább bővítenék a családok lehetőségét az egészséges étkezésre.

A termelők örülnek a sertéshús áfacsökkenésének, mert korábban a számlázás bonyolultabb volt azzal, hogy eltérő, 27 és 5 százalékos termékek is voltak, mondta Nagy Bence üzletvezető. A cégük, a MrMeat családi vállalkozásban saját vágóhidat üzemeltet, ahol sertés- és malachúst dolgoznak fel. Két húsüzletük is van, egy Igalban és egy Tabon. Ők úgy számoltak, hogy az árcsökkenés után nettó 190 forintba kerülhet náluk a sertésmáj kilója.

Somogyban azt tartják a termelők, hogy az áfacsökkenésnek biztosan lesz forgalomélénkítő hatása, de még nem tudják, mekkora. Ponekker László, a Privát Hús Kft. tulajdonosa elmondta: számítása szerint a drágább árfekvésű belsőségek, mint a nyelv és a húsos csont durván 200 forinttal kerülnek majd kevesebbe, az olcsóbb árkategóriában lévő termékek, mint a húsos csont és a köröm, mintegy 100 forinttal lesznek majd olcsóbbak.

Ponekker László hozzátette: a sertéshús korábbi áfacsökkenése komoly fellendülést hozott, és most is ezt várják. Azonban sajnálatosnak tartja, hogy a zsiradékok, a zsírszalonna nem kerültek bele az árcsökkentésbe, és maradtak 27 százalékos áfával.

Az általunk megkérdezett vevők nem értékelték túl az árcsökkentés hatását, de elégedettek az intézkedéssel. – Belsőséget ritkán fogyasztok, tavaly talán egész évben nem ettem sertésmájat, de annak, aki szereti, jó ez a mostani árcsökkentés – jelentette ki a kaposvári Varga József. – A boltokban azonban nem mindenütt érezhető az áresés. Szerintem mehetne még lejjebb is az ár, de nyilván az előállítási költségek alá nem mennek a termelők.

– Korábban már csökkentették a sertéshús árát, és ez egy ideig érezhető is volt a boltokban, aztán szépen visszakúszott a drágább ár – mondta Domokos Erzsébet kaposvári nyugdíjas. – Nem tudom, mi ennek az oka. Belsőséget ritkán veszek, de örülni kell mindennek, ami olcsóbb lesz. A karácsonyi ünnepek előtt drágább lett a hal, ezért mi inkább elmentünk az újlaki halastóhoz, ahol olcsóbban kaptunk. Kíváncsian várom, valóban olcsóbb lesz-e a hal az üzletekben.

Csökkennek a halárak, ha termelők bírják

A halak ára biztosan csökkenni fog, de hogy a somogyi termelők meddig bírják majd ezt tartani, még nem tudják. Kedvező hatást fejt ki az árcsökkentés, mert először biztosan esni fognak az árak, de előfordulhat, hogy utána újra emelkednek – mondta kérdésünkre Szíj István, a szentimrei halgazdaság tulajdonosa és kaposvári halboltos. Szerinte ezt a hatást erősítheti, hogy a nagyobb termelők sokat fektettek be takarmányba, amelyet 27 százalékos áfával vásároltak, de a halat ezután öt százalékos áfával értékesítik. A termelők sokat dolgoznak azon, hogy sokféle halat egyenek a magyarok, ne csak a ponty fogyjon. Az árcsökkenés egyébként a tengeri halakra is vonatkozik a cápa kivételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában