Fogyatkozó piac

2019.08.15. 09:19

Apránként elfogynak a falusi kis boltok a multik szorításában

A Kapos Coop Zrt. augusztusban bezárta egyik nagyberki üzletét, s a következő két évben további három somogyi falusi boltjára is lakat kerülhet. Csökkenő forgalom, emelkedő költségek: a cégvezetők szerint idő kérdése és újabb üzleteket zárhatnak be.

Harsányi Miklós

Hó végi kenyér, már csak hitelbe Nincsen valamire való falusi kisbolt felírós kockás füzet nélkül: a kistelepüléseken a kereskedőknek mára természetessé vált, hogy a hónap utolsó hetében sokan már csak hitelre tudnak vásárolni

Megyénkben júliusban még 55 boltunk volt, most már csak 54 van – mondta Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója. – Nagyberkiben a kisberki településrészen található üzletünket zártuk be, mely több mint 40 éven át működött. Nem tehettünk mást: a helyi vásárlóerő nem tudta biztosítani a szükséges forgalmat. Az elmúlt néhány esztendőben nulla körüli eredménnyel zárta az évet a bolt, melyben egy részmunkaidős dolgozót alkalmaztunk. Egy ideje pedig már veszteséget termelt. Nagyberki nem marad bolt nélkül: több üzlet van, köztük társaságunk is fenntart egyet, s a mozgó ABC is rendszeresen felkeresi a községet. A kisberki bolttal kapcsolatban két lehetőség van: megpróbáljuk bérbe adni vagy eladni.

A zrt. 2018-ban zárta be, s adta el az ecsenyi boltját, s tavaly került lakat a szabadi, a magyar­atádi, a visnyei és a sántosi üzletre is. Két éve Kaposhomokon, Hajmáson és Polányban is becsukták a gazdaságtalanul működő egységet. Hatta József kiemelte: több, nagyjából 300 lelkes településen csak idő kérdése, s újabb bolt zár be. Ezekben a községekben zömmel nyugdíjasok élnek, keveset költenek, s nincs átmenő forgalom. A szakember szerint egyes helyeken megoldás lehet, ha az önkormányzat részt venne a finanszírozásban.

Nemrég új javaslattal álltak elő: a Coop csoport kezdeményezte, hogy a Magyar Falu Program keretében – szektorsemlegesen – kapjanak bér- és járuléktámogatást azok a vállalkozások, amelyek néhány száz lelkes településen működnek. A kereskedelmi igazgató szerint ideje lenne a mozgó ABC-re vonatkozó szabályozások újragondolása is. – A 185 dolgozónk közül csaknem 30-an részmunkaidősök – emelte ki Hatta József. – Az is gondot jelent, hogy kevés az utánpótlás, a dolgozók átlagéletkora nálunk 50 év körüli. Társaságunk igyekszik tartósan is kiszámítható keretek között működni, a változó körülményekhez muszáj alkalmazkodnunk.

 

Időnként boltszépítésre is jut pénz

– Nagyberkiben négy bolt található: van egy ABC, s a gazda és élelmiszerüzleten kívül a vasútnál két kisebb boltban is lehet vásárolni – mondta Deák Gyula polgármester, aki úgy hallotta, hogy a bezárt kisberki létesítményt egy vállalkozó állítólag hamarosan kiveszi.

Szunyog Csaba, a Kapos Coop Zrt. ügyvezetője rámutatott: időről időre kisebb-nagyobb forrást fordítanak fejlesztésre. Friss baromfihúst az utóbbi három évben 45 boltban kezdtek el forgalmazni, ezért új hűtőket és mérleget vásároltak, s több üzletben korszerűsítették a légkondicionáló berendezést. Tavaly a kadarkúti ABC felújítása közel 30 millió forintba került, s hamarosan rendbe teszik a mernyei Coop üzletet: az épület szigetelésén kívül felújítják a tetőt, modernizálják a fűtést, s ezzel együtt az informatikai rendszert is. Mintegy 15 millió forintot fordítanak erre a projektre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!