tavasz a fóliában

2020.03.27. 09:00

Április végére ígérik az első epret Csökölyben

Fehérbe borult a táj, de a somogyi fóliasátrak a tavaszt idézik. Ágaskodnak a zöldhagymák, a saláták pedig bokrosodnak. Kibújt már a paprika és paradicsom palánta is. A koronavírus miatti veszélyhelyzetben sem állt meg az élet a csökölyi kertekben.

Góz Lilla

Fehérbe borult két napra a táj, de a somogyi fóliasátrak a tavaszt idézik. Ágaskodnak a zöldhagymák, a saláták pedig bokrosodnak. Kibújt már a paprika- és paradicsompalánta is. A koronavírus miatti veszélyhelyzetben sem állt meg az élet a csökölyi kertekben.

Nezdei Sándornét a háza mögötti fóliasátorban találtuk szerdán. Itt jó idő van, amelyet a növények is értékelnek. Ötszáz négyzetméterre vetettek tavaly decemberben salátát és hagymát, január végén már palántáztak. – Szerencsére az eheti mínuszok a sátrak alatt nem tettek kárt, azért fátyolfóliával betakartuk a növényeket, főleg az epret, hogy a fagy biztosan ne okozzon gondot – mondta el a csökölyi gazdálkodó.

Hozzátette: a vásárok és piacok többsége bezárt, helyi kaposvári boltjukon kívül kisebb vegyeskereskedéseknek tudják csak eladni a primőr zöldségeket. Ezzel párhuzamosan többen keresik őket helyben is egy-egy fej salátáért, vagy csokornyi hagymáért. Hozzátette: nincsenek könnyű helyzetben a termelők, de bízik benne, hogy el tudják adni zöldségeiket.

– Azt próbáltam ki, hogy vizes törölközőbe csavartam a kiszedett hagymát, és így sokáig zsenge maradt – osztotta meg velünk a házi praktikáját a csökölyi őstermelő.

A másik fóliában már kibújtak a paradicsom- és paprikapalántáik. Több száz van belőlük, de még lesz utánpótlás. A fóliák többsége természetesen eperpalántákkal van tele.

– Bíztam benne, hogy már a húsvétra bepirosodik, azonban ez a hideg visszavetette kicsit, talán április végén szedhetjük le az első érett epreket – mondta lapunknak a csökölyi gazdálkodó.

– Plusz 8–9 fokot el kell érnie a talaj hőmérsékletének, hogy uborkát, tököt, burgonyát lehessen vetni, a mostani fagy nem kedvez a szabadföldi kertészkedésnek – mondta Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. – A hideg az eddig elvetett növények kelését késlelteti. A hétvégére ismét meleg lesz, folytatódhatnak a kerti munkák. Azt tapasztalom, egyre többen vásárolnak magokat és növényvédő szereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában