Anna-báli csemege

2018.05.16. 15:24

Aranyalma koronát visel az év Balatoni Fagyija

Anna-báli csemege. Ez a fantázianeve annak a fagyinak, amelyik elnyerte a Balatoni Fagylaltja 2018 címet. A Tünde motoros fedélzetén a balatonfüredi Bagaméri fagyizó tulajdonosa, Márton Sándor vehette át az év balatoni fagyijának és készítőjének járó vándortrófeát.

Kolumbán Tünde

Linzer alapú fagylalt sült alma variegátóval rétegezve, linzerdarabkákkal megbolondítva, a tetején aranyalmával. Nemcsak ízletes, de dekoratív is a 2018-as nyár Balatoni Fagylaltja, ami akár az Anna-bál édessége is lehet majd a júliusi balatonfüredi rendezvényen. Márton Sándor, a füredi Bagaméri fagyizóban készíti a díjnyertes édességet, ami nem véletlenül kapott aranyalma koronát. A Balaton fagyija minden évben történetében is kötődik a tóparthoz, ezúttal az Anna-bál szépének járó aranyalma ihlette a fagyikészítőt.

A Balatoni Turizmus Szövetség ötödik alkalommal hirdette meg a Nyitott Balaton akció keretében a megmérettetést, amire idén 14 finomságot neveztek a balatoni fagyikészítők. Fekete Tamás, a szövetség alelnöke elmondta: a fagyi slágertermék, magas marketing értékkel bír, a nevező fagyizók pedig évről évre magasabb minőséget képviselnek. A készítők a zsűrit is rendre nehéz döntés elé állítják, ezért adnak át évről évre több különdíjat. Az extra elismerések ezúttal Somogyba kerültek. Különdíjas lett a balatonföldvári Kárpáti fagyizó házi szilvalekvárral és csillagánizzsal fűszerezet diófagyija, míg a másik elismerést a Balatonmáriafürdőn található Florida fagyizó zsebelte be a Kékszalag aranytorta nevet viselő hideg édességével.

Meszes István, a zsűri elnöke úgy látja, hogy a gasztronómia változásával évről-évre különlegesebb ízekkel vagy érdekes aromákkal találkoznak az ítészek. Az elmúlt évek trendje a sós fagyi volt, most találkoztak például kapros ízesítéssel is. A vendégek többsége mindemellett továbbra is az édes fagylaltokkal barátkozik leginkább.

A Balaton Fagyijának járó vándortrófeát Somogyi Renáta, a gyenesdiási Bringatanya fagylaltkészítője, a tavalyi győztes adta tovább. A serleg átadása Renáta számára már csak azért sem lehetett nehéz, mert a balatoni hölgy kedden az országos versenyben vitte el a fagyi pálmát bazsalikomos málna fagyijával. A Balatonnak így idén van egy saját díjnyertes fagyija és az ország fagylaltját is tóparti készítő készítette a hazai ínyenceknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában