videó!

2018.12.26. 20:00

Ausztráliába is került a kézzel készült somogyi szaloncukorból

Rumos-vaníliás rétegelt, banános, áfonyás, meggyes, karamellás és fahéjas – ennyi ízben gyárt szaloncukrot Kanyar János és családja. A bőszénfai cukrász hat évvel ezelőtt a híres kaposvári Lestyán cukrászmester receptje alapján kezdett el karácsonyi édességet készíteni.

Góz Lilla

– Először elővesszük a fondant cukrot és felmelegítjük – mindig így kezdi a szaloncukor készítését Kanyar János. A bőszénfai cukrász ezt követően hozzáönti a karamellizált cukrot és az aromákat, majd margarinon felmelegíti azokat. Azt mondta: figyelni kell, hogy ne hevüljön túl, mert akkor megkeményedik. A massza belekerül egy tölcsérbe, amely segítségével Kanyar János kiönti a gumiformákat. Egyszerre három kilót tud elkészíteni. Miután megszilárdult, a szemeket kiszedi és azok a forró csokoládéba kerülnek bele. Alkalmazottja és unokája már rutinosan mártogat.

Miután kihűlt és megszilárdult a csokoládé, kezdődhet a csomagolás, amiben a feleség a legnagyobb segítség.

– Meghúzzuk egyet, visszatekerjük és elkészült a becsomagolt szaloncukor – mutatja a madzagra erősített ceruzával a mozdulatot Kanyar Jánosné. Megjegyezte: minden kézzel készül, a sztaniol papírt is úgy vágják ki. Az idei év slágerei a gyümölcsös ízek, mint az áfonyás, a banános és a meggy.

– Szeptember közepén kezdtünk és november végéig napi szinten aktívan gyártunk – mondta el Kanyar János.

Az első csomagok már megérkeztek Németországba, de rendeltek tőlük szaloncukrot Angliába, Horvátországba és Romániába is. Az elmúlt években pedig Ausztráliába is került a somogyi karácsonyi édességből.

Egyre nagyobb a kereslet a karácsonyi édesség iránt, de Kanyar János nem szeretné a szaloncukrot nagyüzemben gyártani. Szerinte pont az a sikerük titka, hogy minden kézzel és nem ipari mennyiségben készül.

– Dúsító anyagokat nem használunk, igaz azok olcsóbbak, mint a minőségiek, de más lesz a szaloncukor íze. Ragaszkodunk a hagyományokhoz, a régi konzum ízeket elevenítjük fel kicsit újítva, csokoládéba mártva – tette hozzá Kanyar János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában