távoli helyek

2019.08.14. 17:30

Autót építenek és a Rubik kockával ismerkednek a kínai fiatalok

Kínai fiatalok töltenek el egy hetet a Balaton partján. A Ruian településről érkezett diákok több napos vakációjának alaptematikája a Rubik kockára épül. Az általános iskolások délelőttönként tanulnak, délután pedig a Balatonnal és környékével ismerkednek.

Marosi Gábor

A Balatonon már harmadszorra, Balatonlellén viszont először szervezték meg a kínai–magyar kultúraközi nyári tábort. Tavalyhoz képest idén kétszer annyi fiatal látogatott el Magyarországra, összesen hatvankettő kínai diák és hat kísérő tanár érkezett, valamint kilenc olyan magyar fiatal, akik kínai-magyar két tannyelvű iskolába járnak Budapesten.

– A tábor alaptematikája a Rubik kocka – mondta Talárovich Orsolya, a tábor egyik szervezője. – Ezért is népszerű a kínaiaknak Magyarország, ugyanis nagyon szeretik ezt a kockajátékot. A világ legjobb versenyzői is Kínában vannak. A gyerekek délelőttönként tanóra szerű foglalkozásokon vesznek részt, tanulják azt is, hogyan kell a Rubik kockát kirakni, ebben magyar versenyzők segítenek. Emellett a magyar kultúráról, történelemről és az etikettről is tanulnak. A foglalkozásokat a szigetszentmiklósi Ádám Jenő Általános Iskola tanárai tartják tolmácsok segítségével.

– Délutánonként a Balatonnal és környékével ismerkednek – folytatta Talárovich Orsolya. – Rádpusztán lovagolhatnak és íjászkodhatnak a fiatalok, emellett sétahajózást és kis vonatos városnézést is szerveztünk nekik. Autó összeszerelési versenyben is részt vehetnek a kínai fiatalok, a kész autóval pedig versenyezhetnek majd. Esténként különféle tehetségkutató műsorokkal készülünk és bemutatjuk nekik a magyar néptáncot és népzenét is. Célunk az, hogy a kínai diákok átfogóan megismerhessék és megértsék a keleti és a nyugati kultúra közötti különbségeket. Valamint szeretnénk erősíteni bennük a motivációt, hogy tanuljanak idegennyelvet. A tábor egyébként augusztus 19-én, hétfőn zárja kapuit, utána három napig Budapesttel ismerkednek, majd újabb három napig az osztrák fővárossal, Béccsel – tette hozzá Talárovich Orsolya.

– Rettentően kíváncsiak a diákok – fogalmazott Fang Xuan, a tábor másik szervezője. – Nagyon tetszik a Balaton a fiataloknak. Már az egyhetes tábor előtt egy magyar ember kiutazott hozzánk Kínába és néhány hétig oktatta a gyerekeket, így egy kicsit megismerhették Magyarországot. A balatoni friss levegő és a szép zöld környezetet kedvelik a diákok, az ételeket azonban furcsállják, de azért megkóstolnak mindent. Az evőeszköz használatát viszont még meg kell szokniuk. Azt látjuk, hogy a magyar fiatalokkal is jól kijönnek, alakulnak már a barátságok és mernek is beszélgetni egymással – hangsúlyozta Fang Xuan.

Először látták a Balatont

A tíz, tizenkét éves általános iskolás diákok javarészt első alkalommal érkeztek nemcsak Magyarországra, hanem Európába is. A fiatalok a Sanghajtól mintegy ötszáz kilométerre délre fekvő, Ruian településről érkeztek. A tábor főtámogatója Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke és Bolla Szilárd, Magyarország Sanghaji főkonzulja. A tervek szerint később a magyar diákokat is elvinnék Kínába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában