videó!

2018.07.26. 17:30

Avarkori kincseket találtak Zamárdiban

1971 óta kutatják Zamárdiban az avarkori sírokat. A régészeti feltárások idén is folytatódnak, a szakemberek szerint még kétezer sírt rejthetett a föld.

Góz Lilla

– Kétezer sír maradt a föld alatt, jó pár évre munkát jelent még – mondta el Balog Csilla. A régészeti feltárás vezetője hozzátette: a temető egy részét beépítették házakkal, de sok terület még érintetlen.

– A temetőt úgy kell elképzelni, hogy kisebb csoportok egy területen elkezdték saját közösségüket temetni és ahogy egyre több sírt ástak meg, ezek a sírhelyek összenőttek – tette hozzá Balog Csilla. A hatodik századtól egészen a nyolcadik századik használták a temetőt, főként avarkori objektumok kerültek elő. De bronzkori és kelta sírokat is rejtett a föld. Utóbbi népcsoport hamvasztásos és csontvázas sírjait is feltárták. A koporsókban pedig disznómaradványokat is találni. A kelták a túlvilági jólét reményében tettek állati fejet, csontokat a sírba.

– Az avarkori sírok esetében cölöpöket vertek le a sírok oldalán, ezen egy koporsófedő található. A koporsók egy része lábakon állt, vaspántokkal merevítették össze és tetejére lemezből kivágott keresztet helyeztek, ami óvó–védő szerepet töltött be, nem a keresztény ideológiával függ össze – jegyezte meg az ásatás vezetője. A sírokban késeket, ollókat, orsógombokat, növényi daraboló eszközöket és övcsatokat is találtak. Balog Csilla az isztambuli egyetem docense. Törökországban él és társadalmi munkában vállalta az egy hónapos ásatás vezetését. Azt mondta: a temető anyaga Európa-szerte jól ismert, számos szakmai tanulmány jelent meg róla. A legjelentősebb múzeumokban a zamárdi temető anyagából vannak kiállítva használati tárgyak.

– Található néhány vas szék, ami a mai horgász székhez hasonló, csak vasból kovácsolással készültek és arany, ritkább esetben ezüst díszítések vannak rajta. Ezek a székek unikális darabok és számtalan kiállításon láthatóak voltak – mondta el Balog Csilla. Sok sírt kiraboltak, ennek ellenére nagyon gazdagok nemesfém tárgyakban.

– A mostani feltárás során kevesebb a nemesfém tárgy, el kezd szegényedni a közösség. De kerültek elő övveretek, ékszerek és használati eszközök. Az avarok maguk mellé temették lovaikat, lósírokat is találtunk – mutatta az ásatáson Balog Csilla.

Sajti Mariann egy harcos sírján dolgozott. Íjkar és markolatcsontot talált, valamint szíjvéget, övveretet. A fiatal lány Törökszentmiklósról érkezett, régésznek tanul és gyakorlatát tölti a zamárdi tanásatáson.

– Itt lehet megtanulni a terepen a legjobban a feltárást a tapasztalt régészek segítségével – tette hozzá az egyetemista.

A régészeti feltárások augusztus 10-éig folytatódnak, az országban egyedülálló módon az önkormányzat támogatásával. A hétvégén Zamárdiban tartott borárverésen befolyt 750 ezer forinttal pedig a temetőről készülő könyv megjelenését támogatják. Pénteken a helyi futballcsapat a Dárdai Hertha Teammel mérkőzik meg, a belépőjegyek szintén a könyv megjelenését támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában