zöld munkáltatók

2019.05.20. 11:30

Sok munkahelyen gyűjtik szelektíven a szemetet, de ez még kevés

Egyre erősödik a környezettudatos gondolkodás és bővül a jó gyakorlatok sora a cégeknél, intézményeknél is. Egy felmérés szerint azonban sok helyen nem biztosítják még például a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét, noha azt a munkavállalók nagyon is fontosnak tartanák.

Gyeszát Zsolt

– Elemgyűjtőt is elhelyeztünk a kaposvári irodánkban, illetve a papír- és a műanyaghulladékot is külön gyűjtjük – mondta el kérdésünkre Jóföldi Endre, a Precognox Informatikai Kft. ügyvezetője. – Odafigyelnek erre a munkavállalók. Persze, személyesen nekem is fontos volt ez a szemlélet, négy gyermekem van, számít, mi lesz a jövőben. Ugyanakkor a legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik. Éppen ezért palackos vizet sem használunk a cégnél. Egy ivóvízszűrőt szereltünk fel az irodában, s csapvizet fogyasztunk. A szakmai találkozóinkon sem használunk eldobható poharat, kizárólag elmoshatót. A papírfogyasztásunk minimális, ha tehetjük, még a számlákat is az interneten küldjük el a megrendelők felé.

Bár a munkavállalók 82 százaléka számára fontos, hogy munkahelyük környezettudatosan működjön, szelektív hulladékgyűjtésre csak a munkáltatók 66 százaléka biztosít lehetőséget – derült ki a Pénzcentrum cikkéből. A megkérdezettek 63 százaléka szóvá is teszi, ha azt látja, hogy valamelyik kollégája nem megfelelő módon gyűjti a szemetet – írta a portál a Profession.hu felmérése alapján.

A nagyatádi Büttner és Társa Kft.-nél is nagy figyelmet fordítanak a környezetvédelemre és a hulladékgazdálkodásra – tudtuk meg Kocsis Pétertől, a szerszámelemgyártó cég kereskedelmi vezetőjétől. A nehézipari vállalatnál a mindennapi munkavégzésben is hirdetik a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Ennek megfelelően mind az irodában, mind pedig az üzemi terület gyártócsarnokaiban szelektív szemeteseket helyeztek ki. Kocsis Péter elmondta: törekednek a papírmentes vállalati működésre, több, a digitális dokumentációk használatát elősegítő intézkedést is tettek ennek érdekében.

– Természetesen száz százalékban még nem tudtuk eltüntetni a papírt a rendszerből, de az ökotudatosság jegyében például kizárólag újrahasznosított papírból nyomtatunk már évek óta – magyarázta a kereskedelmi vezető. – Ezen kívül a szemétszedő akciókat is népszerűsítjük belső hirdetőfelületeinken. Büszkék vagyunk arra, hogy több kollégánk is részt vesz ezeken, így például a Szedd magad! akcióban is.

Szelektálunk

A Munkácsy gimnázium is beltéri szelektív hulladékgyűjtőket kapott nemrég egy, az innovációs és technológiai minisztérium támogatásával megvalósuló városi projekt keretein belül. Húsz gyűjtőt adtak át az iskolának. Gyallai Katalin igazgató az elmúlt egy hónap tapasztalatai alapján úgy látja: megértették a diákok a lényegét. Szerinte a tárolók önmagukban is üzenetértékűek, hiszen újrahasznosított anyagból készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában