rekorder

2019.12.27. 14:00

Az értékek világa a fontos a korelnök Gyenesei Istvánnak

Az érdekek helyett az értékek világát érzi fontosnak, a társadalmi harmónia megteremtését tartja helyesnek, és külső-belső egyensúlyra törekszik. Gyenesei István kilencedik ciklusával országos rekordot állított fel a helyi politikában.

Kovács Gábor

A sors akarta úgy, hogy országosan egyedülálló módon a kilencedik ciklusát kezdheti meg a megyei testületben. Ezekkel a szavakkal tekintett vissza az eltelt évtizedekre Gyenesei István. Egykor az ország legfiatalabbjaként került Somogy képviselőtestületének élére, és azóta 34 éve tagja a megyei közgyűlésnek. Ennek az időnek pontosan a felét, 17 évet töltött választott elnöki pozícióban, ami szintén rekord. Az ősszel megalakuló közgyűlésben kor­elnökként köszöntötték.

– Ha van valami, amit figyelmébe ajánlanék minden, akár helyi akár országos politikusnak, vagy bármilyen vezetőnek, akit választanak vagy kineveznek, akire emberek sorsát bízzák, akkor az az volna, hogy ne higgyenek a szirén- hangoknak, melyek elhitetnék, hogy a nap velük kél és nyugszik – fogalmazta meg jótanácsát. – Ne gondolják, hogy előttük nem voltak értékteremtők és utánuk nem jönnek újabb, többre hivatott nemzedékek. Tartsák tiszteletben az örökségüket – mondta visszatekintésként.

Szerinte távlatokban csak az láthatja a világot, akinek a gondolkodása átalakul pragmatikusból valami mássá.

– Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, értékközpontú világban kellene élnünk. E közben egy érdekközpontú világ vesz körül bennünket – fűzte tovább a gondolatait. – Az ebből keletkező konfliktus megmutatkozik az egyének zaklatottságában éppúgy, mint a kisközösségek, a családok és a társadalom életében is. Az a szemlélet, hogy jobb és baloldalra osszuk fel a világot, már ósdi felfogás. Nincsenek jobboldali vagy baloldali értékek, csak egyetemes értékek vannak. Ezeket az egyetemes értékeket kellene kölcsönösen tiszteletben tartani és elfogadni. Ha ez megtörténne, akkor egy kiegyensúlyozott, harmonikus világban élhetnénk.

A természet harmóniáját kellene követnie a társadalomnak is, de mindez csak akkor lehet működőképes, ha nem bomlik meg az egyensúly bennünk és a közvetlen környezetünkben.

– Ha valamiért hálás lehetek a Teremtőnek, a sorsnak, akkor az az, hogy a testi-lelki egyensúly az életem minden szakaszában megadatott. Ettől tudtam még a legnehezebb helyzetben is mosolyogni. Természetesen ezt nem adják ingyen, nem jön magától. Tudatosan kell alakítani.

Ennek a kondíciónak a megteremtéséhez tartozik, hogy mindennap fél hatkor kel, utána irány az edzőterem, majd a napi reggeli mise következik. Sport közben vagy a templom csendjében jut ideje a meditációra, a gondolatok rendezésére, ami testi, lelki feltöltődést ad egész napra.

Ma már több mint hobbija a pálinkafőzés, amelynek során új értéket teremtve az ország legjobbja lett. Mint mondta, a párlatok megalkotása számára öröm, és a végeredmény öröm másoknak is. A természet adta gyönyörű gyümölcsökből egy átalakulási folyamat során más dimenzió jön létre. Önmagát közösségteremtő, fegyelmezett fanatikusnak tartja. Számára a fogyó időnek különös értéke van. De hozzáteszi, hogy jobb elkopni, mint berozsdásodni. Elve, hogy mindig a közösségeket kell helyzetbe hozni, működőképessé tenni ahhoz, hogy az egyén jól érezze magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában