betakarítás

2019.06.27. 17:30

Az eső hátráltatta, a kánikula beindította az aratást

A hűvös május miatt nehezen érett be a termés, valamint a megdőlt táblák nehezen száradnak, magas a nedvességtartalmuk. Az előzetes becskések szerint átlagos lesz a gabonatermés a megyében.

Góz Lilla [email protected]

A reggeli harmat felszáradását követően megkezdődött az aratás Somodorban. Ősszel vetettek tavaszi árpát 80 hektárra, ezt takarítják be a kombájnok.

– Az enyhe telet túléli, akkor hektáronként akár egy tonnával több termés is összejön – jegyezte meg Pongrácz Máté. A gazdálkodó hozzátette: a sörárpa minősége jónak tűnik, hektáronként hat tonna termésre számítanak, amelyet értékesítenek. A tervek szerint vasárnapra végeznek és bő egy hét múlva állnak neki a búza betakarításának.

– Csütörtökön megkezdtük az őszi árpa aratását – mondta el Zakariás Zoltán. A buzsáki gazdálkodó azt tapasztalja, hogy szépek, kiteltek és egészségesek a fejek, jól tudott a növény bokrosodni, meg tudták védeni többszöri permetezéssel a gombabetegségektől.

– Az előző évekhez képest másfél héttel később kezdtük el a betakarítást, mert a hűvös májusi idő visszavetette a növény fejlődését, viszont a mostani két hete tartó kánikula gyorsított az érésen – jegyezte meg a gazdálkodó.

– A megyében 9650 hektárra őszi árpát, 54 ezer hektárra búzát vetettek – mondta el Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzátette: az előzetes becslések szerint őszi árpából 4-5 tonna várható hektáronként, amely egy átlagos mennyiségnek mondható.

– A májusi hűvös, csapadékos idő miatt sok helyen megdőlt a gabona és nehezebben szárad meg, betakarítása is nehézkesebb, mint az egészségeseknek – jegyezte meg Gombos Sándor. Hozzátette: a két hete tartó kánikula sokat segített az érésben, szinte az őszi árpával egy időben kezdik meg a repce betakarítását a megyében.

– Ha a következő 1–2 hétben meleg és száraz idő lesz, akkor jó esély van a jó minőségre és magas sikértartalomra – tette hozzá a megyei elnök.

 

Kiemelkedő nem, átlagos termés várható

– A nagy hőingadozások, hőmérséklet különbségek a szántóföldi növényeknek nem kedveztek idén – mondta el Szabó Tamás. A Magosz megyei elnöke szerint a napokon belül már a repce aratása indul.

– A 140–150 milliméter csapadék májusban és júniusban jó táptalajt biztosított a gombabetegségeknek, főként a fuzáriumnak. A szokásosnál többször kellett drágább szerekkel permetezni – jegyezte meg Szabó Tamás. A gazdák örülnek annak, hogy jégverés nélkül megúszták a heves viharokat, amely komoly kárt okozhatott volna a szántóföldi kultúrában. A világ legnagyobb búzatermelői (USA, Oroszország, Ukrajna) kiváló, a tavalyit meghaladó termésről adtak hírt a közelmúltban, míg Magyarországon valamivel kevesebbre lehet számítani az elmúlt évek átlagánál, így a kereskedők egyelőre nem közöltek árakat, ők is várják az első minőségvizsgálatok eredményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában