elsimerés

2019.11.12. 14:00

Az Év Állatmenhelye: embernek ad példát a Kutyatár

A 2018-as Év Állatmenhelyének választották a Kutyatár Egyesületet. Az elismerést, amit az Állatorvosok az Állatvédelemért Alapítványtól kaptak, a hétvégén hozták el a kaposvári állatvédőknek.

Góz Lilla

Fotó: LANG ROBERT

– Szombaton hívott fel Markus Gabriella, hogy Balatonkenesén vesz részt Kajó Cecíliával egy konferencián, ami után ellátogatnának hozzánk. Ugyan azt nem nagyon forszírozták, mi okból – mondta el Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület vezetője, miként értesült az elismerésről. Teljes meglepetésként érte, amikor az Állatorvosok az Állatvédelemért Alapítvány díját hozták el nekik.

– 2018. év állatmenhelye lettünk, kiemelték azt a módszerünket, miszerint az örökbefogadást ötszöri látogatáshoz kötjük, valamint, hogy csak chippel, oltásokkal ellátott kutyák kerülhetnek tőlünk tovább a gazdikhoz. S azt is elismerték, hogy az ivarérett ebeket ivartalanítjuk, vagy ilyen irányú kötelezettséget kérünk az új gazdától – sorolta Boncz Edit. Eredményként tüntették fel, hogy a hatóságokkal együtt tartott vásári razziáiknak köszönhetően egyre kevesebben árulnak kölyökkutyust és -cicát dobozokból. Nagy szerepet tulajdonítanak az oktató-nevelő tevékenységüknek is, amellyel már óvodáskorban a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet. – Sok óvodába és iskolába látogatunk el, ha a gyerekek nem kapnak ismereteket, impulzusokat, akkor nincs remény arra, hogy kialakuljon felelős és érzékeny állattartás – jegyezte meg.

Egyesületük 2012 óta működik, menhelyükön több ezer kutya fordult meg. Vannak viszont olyan esetek, amelyeket nem tudnak elfelejteni. – A kaposvári szőlőhegyen egy gazda lapáttal agyonverte a kikötött kiskutyát, a véres nyakörvet lekapcsolta és legurította a domb­oldalon, de élénken él bennem az az eset is, mikor egy másik gazda jelenlétében éhen halt kutyája. Sajnos nem tudtuk már megmenteni – emlékezett a szívbemarkoló jelenetekre az egyesület életéből Boncz Edit.

Süti és fagylalt is vásárolható a kedvenc négylábúaknak

Kutyasüti, kutyafagylalt, chipleolvasó és gyűjtőpersely is van a lellei Márton Cukrászdában. Nem véletlenül választotta a zsűri az Év Kutyabarát Cukrászdájának őket. Márton Kata tulajdonos (képünkön) elmondta: 2015-ben a szavazás különdíjának örülhettek.

– Kutyasüteményünk zabpehelyből, lisztből, banánból, mogyoróvajból készül, a fagylaltunk pedig laktózmentes joghurtból, marhamájból, kacsazsírból és mézből áll össze – mondta a tulajdonos. Hozzátette: évek óta támogatják a Civilek az Állatokért Egyesületet, a megmaradt pogácsáik is az általuk gondozott kutyákhoz kerül. Vendégeik is igénylik, hogy kedvenceikkel térhessenek be a lellei cukrászdába.

– Maci három év körüli keverék kutyus, elütötte egy autó és a gerincműtétjére gyűjtöttünk tavaly télen. Szerencsére felépült, most gazdit keresünk neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában