Az igazság odaát van

2017.12.23. 11:12

Halálközeli élmények után kutat R. Kárpáti Péter

R. Kárpáti Péter a könyvtárban és az interneten a téma kizárólag spirituális és ezoterikus megközelítésével találkozott.

K. G.

A halálközeli élményekről forgatott nyolcrészes dokumentumfilmet, és a témáról írt több könyvet R. Kárpáti Péter színész. A filmsorozat két részét levetítették a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban, majd az alkotó a nézőkkel beszélgetett.

R. Kárpáti Péter beszélt a forgatás közben szerzett tapasztalatairól is. Karácsony táján az újjászületés mindig aktuális, mutatott rá köszöntőjében Horváth Péter, a könyvtár igazgatója.

R. Kárpáti Pétert népszerű televíziós sorozatokból ismerhetik a nézők. Öt éve fejezte be ezt a munkáját. Saját bevallása szerint ekkor maradt ideje és kapacitása arra, hogy megvalósítsa régi álmát, és foglalkozzon a klinikai halálból visszatérők élményeivel. Mindig földhözragadt embernek tartotta magát, de fiatal korában elolvasta R. Moody amerikai pszichiáter könyvét, aki 150 hasonló esetet gyűjtött össze, megosztva ezzel az orvostársadalmat is.

Ez a könyv inspirálta R. Kárpáti Pétert, hogy kutatásba fogjon. Elmondása szerint manapság a könyvtárban és az interneten a téma kizárólag spirituális és ezoterikus megközelítésével találkozott. Ő azonban a lehető legtöbb szemszögből igyekezett megvizsgálni a jelenséget.

Az orvostudomány, a vallás, a pszichológia szakértőit, művészeket és közéleti szereplőket kért fel, hogy mondják el a véleményüket. Megszólalt Jókai Anna író éppúgy, mint Vekerdy Tamás pszichiáter, Papp Lajos szívsebész, de a kétkedő Vágó István is. Meséltek neki a halálközeli élmények átélői, akiknek a számát a klinikai halálból visszatérők 30 százalékára teszik. R. Kárpáti szerint azonban ennél többen vannak, de sokan nem mernek megszólalni, mert félnek a megbélyegzéstől.

– Minden véleményt igyekeztem összegyűjteni, és alkotóként senkit sem szándékozom presszionálni arra, hogy miben higgyen – mondta lapunknak R. Kárpáti Péter. – Én a világban meglévő összes ismeretet igyekeztem bemutatni, és a néző feladata, hogy döntsön, mit fogad el ebből. Százhatvan előadáson vagyunk túl országszerte, és az a tapasztalatom, hogy a közönség nyitottabban távozik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában