Jogi beszélgetések

2019.03.22. 21:18

Az igazságosság a korunkban vita tárgya lett

Újabb előadásokkal folytatódott a Jogi Beszélgetések. A pénteki tanácskozáson a korábbi meghívottak mellett megjelent Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya is. A résztvevőket Szita Károly polgármester köszöntötte.

Kovács Gábor

Újabb előadásokkal folytatódott a Jogi Beszélgetések. A pénteki tanácskozáson részt vett Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya is. A résztvevőket Szita Károly polgármester köszöntötte.

Stumpf István alkotmánybíró visszatekintett a múltra, mert 30 éve alakult meg az ellenzéki kerekasztal, és az Alkotmánybíróság(AB) kulcsszerepet töltött be a rendszerváltásban. Az alaptörvény későbbi változásait sorra véve jutott el a mai helyzetig. – Ma az EU intézményei minél több olyan lehetőséget bevinnének a jogba, ami részben korlátozza a tagállami önállóságot – értékelte Stumpf István. – Az unió olyan stációhoz érkezett, ahol a jogközösség megütközhet az önálló tagállamisággal. Azonban az alkotmányos szuverenitásnak kell, hogy legyen egy kemény magja, ami nem sérti az EU jogrendszerét.

Mostanában jönnek rá a tagállamok, hogy a nemzeti szuverenitás fontos szempont, ezért kritikusak az unióval. De tisztelnünk kell egymást, mert csak az együttes identitásból épülhet fel egy erős és szerethető Európa.

Keveset hallani arról, hogy a Brexit előzménye volt az is, hogy a britek nehezen viselték, hogy az uniós törvénykezés felülírta az évszázados angol törvényeket.

Erről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal(OBH) elnöke beszélt.

A Kúria következő öt éves szervezeti stratégiáján dolgoznak, említette meg előadásában Darák Péter, a Kúria elnöke. A Kúriától egyre többet vár el az átlagpolgár, ám az igazságosság korunkban maga is vita tárgya lett. A Kúria hamarosan közzéteszi elvi állásfoglalását a plakátok átfirkálásáról. Ez sokak szerint a szabad véleménynyilvánítás része, ám a Kúria szerint rongálás. Kovács Gábor

Nem ellenhatalom

Handó Tünde, az OBH elnöke kifejtette: a bírói szervezetnek nem az állam ellenhatalmaként kell működnie, hiába biztatnák erre a politikai szereplők. A különböző hatalmi ágaknak közösen kell építeniük a jogállamot. – A bíróságnak nem szabad jogvédelmi szerepben megtalálnia önmagát – jelentette ki az OBH elnöke. – De a bíró ne legyen szakmunkás se, hanem a közösség élesztő ereje. Ez a közösségi szemlélet leginkább a járásbíróságokon található meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában