frissül a buszflotta

2019.01.12. 16:42

Az iskolabuszprogram új távlatokat is nyithat

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Somogyban 2017-ben 658 autóbusz volt, 2018-ban 698, a járművek átlagéletkora 11,87, illetve 12 év.

Harsányi Miklós

– Szükség van a buszpark megújítására – hangsúlyozta Orbán Tibor kiskorpádi egyéni vállalkozó. – Szerintem sokan örülnének, ha kedvező feltételek mellett, pályázati forrás segítségével magyar buszokat vásárolhatnának a kisebb vállalkozások, fontos lenne a vissza nem térítendő támogatás.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta: az új buszstratégia fókuszában a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok minél magasabb szintű kiszolgálása áll. A célok között szerepel a magyarországi autóbuszgyártás megerősítése, a becslések szerint 2022 végéig a hazai buszgyártó cégek 3060 új buszt tudnak legyártani. Tajnafői István, a Kapos Járműgyártó és -Javító Zrt. elnöke azt mondta: vállalkozásuk 2019-ben bekapcsolódik az iskolabuszprogramba, melynek során 30 személy szállítására alkalmas autóbuszokat gyártanak Kaposváron.

Az elnök szerint az iskolabuszprogram új lehetőséget teremt az ágazatnak Somogyban is. Új típussal bővül tevékenységi körünk, s ezzel párhuzamosan továbbra is gyártjuk a 20, illetve 25 személyes buszokat, melyből évente 20 hagyja el az üzemünket.

Németh József, a kaposvári Németh Travel Kft. ügyvezető igazgatója szerint szükség van a technikai-technológiai fejlesztésre. Hírek szerint 2020-tól bekövetkezhet a hazai piac liberalizációja, ami azt jelentheti, hogy a hazai közúti szolgáltatók mellett külföldi, közösségi buszközlekedésben érdekelt társaságok is piacra léphetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában