távol a család

2018.12.25. 11:52

Az otthonokban is meghitté varázsolják a karácsonyi időszakot

Van, aki családi körben, sokan viszont az ünnepeket is az idős otthonokban töltik. Kaposváron mind a klubokban, mind a bentlakásos intézményekben próbálják meghitté tenni a karácsonyt az idős emberek számára.

Góz Lilla

Portrait of smiling senior couple in Santa hats preparing for Christmas in the evening

– Gyermekkoromba nem volt annyira fejlett még az ország, mind a műszaki cikkekben, mind a díszítésben. Szolidan teltek az ünnepek – emlékszik vissza Novák Margit. A nyolcvanadik életévét hamarosan betöltő nyugdíjas hozzátette: kockacukor volt díszes papírba csomagolva és almát, diót tettek fel a fára. Nagykanizsán lakik családja, egy hete látogatták meg, az ünnepeket a Liget otthonba tölti.

– Szeretek itt lenni, igyekszem életstílusomat úgy formálni, hogy szeressenek. Azt érzem, gondoskodnak rólunk, meghitt ünnepségeket rendeznek nekünk, megbecsülnek minket, mint a társadalom egykor aktív dolgozóit – tette hozzá Novák Margit.

14 éve jár a Szigetvári Idősek Klubjába Horváth László. Töröcskén lakik, az ünnepeket egyedül tölti otthonában. Ma is élénken élnek benne gyerekkori karácsonyai.

– Gyerekkoromban már az iskolában ünnepségek voltak, otthon pedig hetekkel korábban disznóvágás volt, előtte napokban pedig készültek a sütemények. Csengettyűszó jelezte, hogy megjött a Jézuska. Egyszerű ajándékok voltak, mesekönyv, építőkockák, de nagyon tudtunk örülni – mesélte el Horváth László.

– 15 dédunokám van Mohácson laknak, el fognak jönni értem az ünnepekre – mesélte Madarász Józsefné. A 86 éves asszony a családi kör mellett a klubban tölti az ünnepeket.

- A karácsonyi ünnepségre sokat készültem, szeretik a hangomat, énekelni szoktam. Van, aki novellát olvasott fel, más pedig verset szavalt – jegyezte meg Madarász Józsefné.

– Az idős klubokban süteménnyel, gyümölcsökkel kedveskedünk nyugdíjasainknak – mondta el Turnár Jánosné. A Kaposvári Szociális Központ igazgatója hozzátette: már az ünnepek előtt kézműves foglalkozásokon ajándékokat gyártanak az idősek, amelyeket egymásnak adnak át. Megjegyezte: az otthonokban pedig ünnepi vacsorát szolgálnak fel a lakóknak.

– Próbálunk még több szeretet adni az ünnepekkor lakóinknak, hogy érezzék a törődést – jegyezte meg Turnár Jánosné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában