fajtamentés

2018.10.25. 11:30

Az unokás gyümölcs manapság a kelendő

Ha ősz, akkor gyümölcsfaültetés. Nagy a forgalom a fagyok beköszönte előtt a kertészetekben. Sokan válogatnak a csemeték között, a legkelendőbbek az „unokás gyümölcsök”.

Góz Lilla

Faültetés

– Az a lényeg, hogy minél nagyobb és sűrűbb legyen a gyökere, visszametszeni nem szabad – mutatta egyik érdeklőjének a barackfacsemetét Németh Zoltán. A kaposvári Németh Gazdabolt tulajdonosa azt mondja, október közepe óta keresik náluk a szabadgyökeres gyümölcsfákat. A hatvanöt fajta közül, amit kínálnak a legnépszerűbb a kajszibarack, de sokan keresik nálunk az „unokás gyümölcsöket”.

– A korai cseresznye is népszerű, viszik a nagypapák, nagymamák, azt mondják, majd az unokával szedik róla a termést – mondta Németh Zoltán. – A szilva, az alma is kedvelt. Utóbbi Somogy megyében a legkönnyebben termeszthető gyümölcs, korán termőre is fordul. Mi a régebbi magyar fajtákat tartjuk, tudjuk, milyen a termésük, többet bírnak, mint a legújabb nemesítésű gyümölcsfák, s ellenállóbbak a betegségekkel, kórokozókkal szemben is – jegyezte meg Németh Zoltán. – A kétméteres oltványoknak jól elő kell készíteni a talajt szerves trágyával, ásás előtt és után egy–egy vödör vízzel meg kell öntözni. Tilos viszont visszametszeni, mert első évben sérülékeny még a gyümölcsfa.

– A talajaink most nagyon szárazak, fontos tehát, hogy ahová ültetünk, azt a területet már előtte jól át kell öntözni – javasolta Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök hozzátette: a fiatal gyümölcsfák rendkívül érzékenyek a kártevőkre, érdemes tehát jól fejlett csemetét választanunk, valamint a talajfertőtlenítőt is alkalmazzuk a gyökér védelme érdekében. Mínusz húsz fokig bírják a fák, ennél hidegebb időben megfagyhat a nedv a törzsben, érdemes ezért védeni a fiatal növényt a kertben szalmacsomóval vagy kukoricaszárral.

Vadalma, vadkörte és a házi berkenye

A Kaposvári Szakképzési Centrum Dráva Völgye Szakgimnáziumának diákjai egy program keretében elfeledett erdei gyümölcsfákat mentenek. Visszaszorulóban lévő fajtákat ültettek, mint például a vadalma, vadkörte, házi berkenye vagy a madárcseresznye. A csemetéket öt évig gondozzák, de bárkinek lehetősége van ültetni ilyen csemetéket a program keretében. A somogyvámosi Krisna-völgyben is évek óta dolgoznak azon, hogy a Kárpát-medence ősi gyümölcsfajtáit átörökítsék. A kertjükben 130 régi és új almafajta, 30 körtefajta kapott helyet, de szilva, meggy, cseresznye és dió is terem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában