gyógyszer-azonosítási rendszer

2019.02.12. 14:00

Azonosítót kapnak a gyógyszerek, kevesebb lesz a visszaélés

Elindult az európai gyógyszer-azonosítási rendszer. Február kilencedikétől egyedi kóddal látják el a vényköteles gyógyszereket a patikákban, növelve az unión belüli gyógyszerbiztonságot.

Góz Lilla

Nem csak a receptet, hanem a gyógyszer dobozának azonosítóját is ellenőrzik az Észak-Nyugati patikában. Február 9–től minden dobozt egy kóddal láttak el.

– A gyártást követően egy egyedi mátrix kódot kap a gyógyszer. Minden egyes doboz külön személyigazolvánnyal rendelkezik. Az azonosító adatai egy európai központba kerülnek, onnan pedig a magyar vonatkozásúak a nemzeti adattárba – mondta el Tóthné Kalota Veronika. Az Észak-Nyugati Gyógyszertár vezetője hozzátette: mikor kiadják a gyógyszert, kijelentik a programból a készítményt. Megjegyezte: a kiadás előtt minden gyógyszer kódját ellenőrzik.

– Minden egyes gyógyszer beazonosítható és akkor kerül ki a rendszerből, ha a patikában veszi meg a beteg – mondta el Szabó Péter. A Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi elnöke hozzátette: február kilencedikétől életbe lépett az európai gyógyszer-azonosítási rendszer.

– Úgy működik, mint az autóknál, ha van rendszáma közlekedhet az úton, ha lekerül, akkor forgalomba nem vehet részt, vagy elvitték külföldre vagy bezúzták – mondta el Szabó Péter. Hozzátette: az új rendszer növeli a gyógyszerbiztonságot. Megjegyezte: a magyar vásárlók nem a sarki fűszerestől, hanem szinte kivétel nélkül gyógyszertárból szerzik be a termékeket.

– Magyarországon szigorú szabályozás vonatkozik a gyógyszer webshop üzemeltetésre. Csak mögötte álló patikával engedélyezett ilyet létrehozni. Persze mint a márkás sportcipőt, bizonyos gyógyszereket is előszeretettel másolnak, nagy üzlet eladni például a viagrát – jegyezte meg Szabó Péter.

Nagyobb odafigyelés dobozonként

Az új szabályok szerint a gyógyszergyártóknak egy úgynevezett 2D data mátrix vonalkódot és egy manipulálás elleni eszközt kell elhelyezniük a vényköteles gyógyszerek dobozán. A gyógyszertárak – az online patikák is – és a kórházak kötelesek ellenőrizni a gyógyszerek eredetiségét mielőtt kiadják a betegek számára. A 2019. február 9. előtt gyártott, biztonsági elemekkel nem rendelkező gyógyszerek lejáratuk időpontjáig forgalomban maradhatnak. Tóthné Kalota Veronika, az Észak-Nyugati Gyógyszertár vezetője elmondta: az új rendszer jelzi a lejárati időt, a forgalomból kivonást is. Megjegyezte: kezdetben jóval nagyobb odafigyelésre van szükség a vonalkódok beazonosításában.

– Három egyforma gyógyszernél is dobozonként kell a kódot leolvasni, még precízebbé teszi a kiszolgálást – tette hozzá. Megjegyezte: a vásárlók a megvétel előtt kérjenek tájékoztatást a mellékhatásokról, ugyanis a későbbi reklamációkat a program nem tudja kezelni egyelőre. Az európai rendszer 28 országban működik, 2000 gyógyszergyártót és -forgalmazót, 6000 gyógyszer-nagykereskedőt, 140 ezer közforgalmú gyógyszertárat és 5000 kórházi gyógyszertárat kapcsol össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában