Kórus

2019.08.23. 11:23

Balatonbogláron is fellépett a világjáró gyerekkórus

Nyolc év után ismét Balatonboglárra érkezett a Szentegyházi Gyermekfilharmónia.

Marosi Gábor

A száznegyven tagú erdélyi ifjúsági zenekar és gyermekkórus vezetője, Haáz Sándor elmondta: 1991 óta testvértelepülésük Balatonboglár, ezért szívesen érkeznek a vízparti városba. – Harminchét éves múltja van a kórusnak – fogalmazott Haáz Sándor. – A magyar történelmi dalok, egyházi énekek és népdalfeldogozások mentén szervezzük az előadásokat. Ugyanakkor a műsorunk második felében, mivel Erdély több nemzetiségű magyar területként vonult be a köztudatba, a Kárpát-­medence dalkincséből válogatunk. Németül, románul, csehül, lengyelül és magyarul is énekelnek a diákok. A gyerekkórusnak egy ifjúsági gyermekzenekar a kísérője, tizennégyen réz- és fafúvósok, őket egészíti ki három dobos, ezenfelül pedig egy huszonöt tagú vonós együttes. Elsősorban 12–16 év közötti ifjak zenélnek az együttesemben, akik amatőr szinten játszanak, lakodalmi zenésznek készülnek és ennek a muzsikának az ízét mutatják be a színpadon – tette hozzá Haáz Sándor.

A gyermekkórusnak elég sűrű volt az elmúlt pár nap, hiszen ők nyitották meg a kolozsvári magyar napokat, előtte felléptek Gyergyószárhegyen a Lázárkastélynál, de bemutatkoznak Balatonlellén, Zsámbékon és Máriaremetén is.

 

A hétvégén pedig egy református közösség meghívására Bécsben énekelnek, jövő héten pedig Szarvason lépnek fel.

Az erdélyi gyermekkórus tavaly egész Nyugat-Európát végigturnézta, zárásként pedig Svédországba is eljutott, az előző évben pedig a kanadaiakat kápráztatta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában