Országtorta

2017.08.16. 07:00

Balatonlellei mogyoróolaj ihlette Magyarország Tortáját

Balatonlellei mogyoróolaj ihlette a Magyarország Tortája verseny győztesét. 2017-ben harminc pályázó közül a Balatoni Habos Mogyoró tortát választotta ki a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai zsűrije augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Krausz Andrea

Budapest, 2017. augusztus 10. Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza, a Pöttyös Panni tortája, Magyarország cukormentes tortája készítõje, és Vaslóczki Orsolya, a budapesti Horváth Cukrászda Kft. cukrásza, a Balatoni habos mogyoró, Magyarország tortája alkotója a díjnyertes tortákkal az augusztus 20-i ünnepi rendezvények szervezõinek sajtótájékoztatóján az Országház Vadásztermében 2017. augusztus 10-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Megalkotója, Vaslóczki Orsolya cukrászmestere elmondta, hogy a habtészta alapú, fekete ribiszke zselével, tejcsokoládés karamellel készített torta egy olyan roppanós mogyorós réteget kapott, melynek illata csábító. Ahogy közel hajolunk az édességhez, máris jól élvezhető a csonthéjas gyümölcs karakteres pörköltsége és lágysága.

– Olyan alapanyagot kerestem, ami Magyarországhoz kötődik és fel tudja hívni a figyelmet a dél-balatoni mogyoró termőterületre és arra, hogy bátran használjunk a sütikészítéshez is különböző olajokat – mondta Vaslóczki Orsolya, aki bevallotta, hogy az interneten kutakodva talált rá a balatonlellei kistermelőre. Szabó László hagyományosan sajtolt mogyoróolaja volt a győztes torta meghatározó alapanyaga.

– Egy kistermelő életében ez egy nagy esemény – mondta Szabó László a kiváló gasztronómiai eredményt értékelve. Mióta kiderült, hogy a Balatoni Habos Mogyoró lett a győztes, rengetegen keresik az olajkészítőt. Szabó Lászlónak háromszáz saját fája van a 16 hektáros balatonboglári mogyorós ültetvényen. A balatoni termőhelyet 30 évvel ezelőtt alakították ki egy mérnök javaslatára a Balatonboglári Állami Gazdaságban, jelenleg 27 tulajdonosa van.

A római mogyoró mellett Balcelonát és Cosfordot is termesztenek, melynek nagy részét héjas gyümölcsként külföldön, Németországban és Angliában értékesítik. A balatonlellei termelő közösség hatására egyébként egyre többen döntenek úgy, hogy ültetvényeket alakítanak ki hazánkban.

Szabó László azt mondta, hogy a dél-balatoni klímának köszönhetően aromás, kellemesen ízletes a termés. Két és fél kilogramm héjas gyümölcs ad egy kilónyi mogyoróbelet, ebből pedig 4-5 dl olaj préselődik. Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája augusztus 19-től országszerte több száz cukrászdában kóstolható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában