csemege

2019.08.03. 11:30

Bejött a csemegekukorica, viszik is külföldre

Javában zajlik a csemegekukorica szezonja. Hazánk a világ három legnagyobb csemegekukorica–termelője között van. A megtermelt mennyiség közel 95 százaléka exportra kerül, amelyet a konzervipar használ fel.

Góz Lilla

Friss csemegekukoricáit árulja Domonkos Árpád a kaposvári Nagypiacon. 140 forintot kér érte csövenként. – Volt elég csapadék és meleg, ami jót tett a növénynek – mondta el Domonkos Árpád, aki tíz éve foglalkozik csemegekukorica termesztéssel Somogyaszalóban. A növény a humuszban gazdag, jó tápanyag-ellátottságú talajt kedveli. – Folyamatosan hozzák a csöveket a növények, az őszi fagyokig biztosan lesz termésünk – tette hozzá.

– A kukorica cső akkor termékenyül meg jól, ha van csapadék és nincs nagyon erős légköri aszály – mondta el Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Hozzátette: Hajdú-Bihar és Békés megyében termesztik a növényt a legnagyobb területen, de sokan foglalkoznak kisebb területen Somogyban is csemegekukoricával.

– A csemegekukorica az egyik legfontosabb élelmiszer export termékünk, főként Németországba és Ausztriába szállítunk – mondta el Gombos Sándor. Megjegyezte: mióta több konzervgyár megszűnt hazánkban, azóta nagy mértékben feldolgozás nélkül kerül külföldre a termés.

Magyarországon átlagosan 30–34 ezer hektárnyi területen évente 500–600 ezer tonnát termesztenek. Hazánk a világ három legnagyobb csemegekukorica–termelője között van, a termőterülettel az első helyen áll Európában. A belföldön előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százaléka exportra kerül. A legnagyobb piacok Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok. A magyar csemegekukorica–fogyasztás évente mindössze évi 1–1,5 kilogramm feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként. Fogyasztása viszont ajánlott jelentős tápértéke miatt. száz grammonként, 3–4 gramm fehérjét, 20 gramm szénhidrátot, 8–12 milligramm C–vitamint, de vasat, foszfort, karotint is tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában