előrelépés

2019.04.17. 17:30

Elfoglalták a laktanyát a határvadászok

Több mint háromszáz határvadász új otthona lett a kaposvári laktanya, amelyet hivatalosan szerdán vehettek birtokba. Az átadásra meghívott vendégek egy bejáráson megtekinthették, milyen a határt őrzők szállása.

Kovács Gábor

Kétszemélyes körletekben, emeletes ágyakban pihenhetnek a határvadászok az elkészült kaposvári laktanyában, a Cseri parkban. A Budapestről érkezett Kozári Péter megmutatta: kényelmes az ágya, egy hete költözött be. A létesítményt ünnepélyesen adták át a Készenléti Rendőrség XII. Határvadász Bevetési Osztálya tagjainak.

Hét fegyverszoba, köztük a speciális fegyvereknek, 150 négyzetméteres konditerem, teakonyhák, öltözők, mosókonyhák, és videós eligazító helyiség szolgálja a határvadászok minél jobb pihenését és munkavégzését a 4925 négyzetméter alapterületű, 5,7 milliárd forintból megvalósult beruházásban. A laktanyában 309 határvadászt helyeztek el.

Egy éve adták át ez első határvadász laktanyát Győrben, a kaposvári pedig a tizedik ilyen épület az országban, hangsúlyozta Balogh János vezérőrnagy, országos rendőr-főkapitány az átadáson.

– A migráns válság nem szűnt meg, csak taktikát váltottak az embercsempészek, és tesztelik a határőrizeti rendszerünket – jelentette ki Papp Károly altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, aki kiemelte: az utóbbi években 106 ország állampolgárai akartak illegálisan bejutni Magyarország területére. 2019 első negyedévében 33 százalékkal több migráns próbálkozott meg a tiltott határátlépéssel, és 20 százalékkal több embercsempészt fogtak el, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Az átadón részt vett Gelencsér Attila és Móring József Attila, somogyi országgyűlési képviselők, Neszményi Zsolt kormánymegbízott, és a környező települések polgármesterei közül is sokan eljöttek.

 

Biztonságot jelent a laktanya

Szita Károly, Kaposvár polgármestere az ünnepi beszédében arról ejtett szót, hogy biztonságot jelent az új laktanya, hiszen csupán 80 kilométerre vagyunk a határtól. Augusztusra készülhetnek el a garzonlakások a Szent Imre utcában, ahová 70 rendőr költözhet be családostól. A polgármesternek a rendőrség országos vezetése köszönetet mondott a beruházásban nyújtott segítségéért. Szita Károly megjegyezte, hogy az építkezés lezárultával a Cseri park környékét teszik majd rendbe, sportpályákat és játszótereket építenek ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában