kézművesség

2019.12.08. 09:00

Betegek ajándéka: gyógyír a lélekre az alkotás

Papírfonással készült csillagok, adventi koszorúk, jégcsap ablakdíszek – már hagyománynak számít, hogy a Kaposi Mór Oktató Kórház pszichiátriai osztály és töröcskei rehabilitációs részleg betegei különleges karácsonyi ajándékokat készítenek.

Góz Lilla

Papírfonással készült csillagok, adventi koszorúk, jégcsap ablakdíszek – már hagyománynak számít, hogy a Kaposi Mór Oktató Kórház pszichiátriai osztály és töröcskei rehabilitációs egységének betegei különleges karácsonyi ajándékokat készítenek.

– Már év elején megkezdtük az ötletek összegyűjtését, s újféle technikákat sajátítottak el betegeink – mondta Nagyné Sárközi Adrienn, a kaposvári kórház betegfoglalkoztatója. A papírfonást az egyik beteg tanította meg a többieknek. A karácsonyi ajándéktárgyakat a kaposvári kórház aulájában lehetett megvásárolni a napokban.

– Már novemberben kérdezték a dolgozók, hogy mikor pakolunk ki, az idén szinte egy nap alatt minden kézműves termék elkelt – mondta Nagyné Sárközi Adrienn. Megjegyezte: a foglalkozások segítenek az ünnepre hangolódásban, de a betegek lehetőséget kapnak arra is, hogy az unalmasnak tűnő, kórházban eltöltött idő hasznosan teljen.

– Az alkotás a kézügyesség mellett több készséget fejleszt, a közös munka javítja az alkalmazkodást, a kommunikációt – tette hozzá a betegfoglalkoztató.

– Hagyomány, hogy betegeink kézműves termékekkel örvendeztetik meg a kórház dolgozóit, betegeit, a vizsgálatra érkezőket – mondta el Somoskövi Csilla, a Kaposi Mór Oktató Kórház Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum főorvosa. Az a céljuk, hogy betegeik vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba, ennek egy fontos eszköze a közös alkotás. – Az osztály mellett a töröcskei rehabilitációs egység betegei vesznek részt a programban – jegyezte meg Somoskövi Csilla. A tárgyak eladásából befolyt összegből a jövő évi kézműves alapanyagokat vásárolják meg, s hamarosan szeretnének egy új varrógépet is venni ebből a bevételből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában