Gyakorlat

2017.10.10. 19:55

Betyáros rajtaütés német és magyar katonákkal a Bakony lábánál

Konvoj műveletek, rajtaütés, útakadály és elsősegélynyújtás: Safety Transport 2017 elnevezéssel nemzetközi szállítási gyakorlatot szerveztek, az újdörögdi bázison bemutató napon adtak számot felkészültségükből az egységek tagjai. Sikeresen zárult a művelet, a magyar és a német katonák összehangoltan dolgoztak.

Harsányi Miklós

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kaposvári 64. Boconádi Szabó József logisztikai ezred katonáin kívül a német egység tagja is bekapcsolódnak a nemzetközi szállítási gyakorlatba. – Cél a magyar-német közös szállítóképesség fejlesztése – tájékoztatták lapunkat. – A folyamat 2015-ben kezdődött, akkor a feltételezett segélyszállítmányt békekörülmények között szállították az egységek, tavaly pedig a német fél kiképzési bázisán hajtották végre a felkészítést. Akkor fegyveres szállítmánykísérés egészítette ki a feladatot.

Az idén Magyarországon zajlik a közös felkészítés, s közel 30 katona vesz részt a gyakorlatban. A bemutató napon több feladat hárult a csapat tagjaira. Egy szállítmány célba juttatását kellett megoldani, miközben a feltételezés szerint a konvojon rajta ütöttek, s az útakadályok gyors leküzdése is fontos teendő volt.

– A konvojműveletek során lényeges a technikai meghibásodások felszámolása – tudtuk meg. – S a szállítmány célba juttatásán kívül döntő az esetlegesen megsérült személyek ellátása, illetve egészségügyi létesítménybe szállításának biztonságos megszervezése. Megtudtuk: a gyakorlat sikerrel zárult, a két nemzet katonái összehangoltan dolgoztak, Az állomány a közös kommunikációval közelítette meg a nemzeti előírásokból adódó működési eljárásrendek különbségeit. S a horvát megfigyelők is megtapasztalhatták, hogy a fejlesztés kapcsán a felajánlott erőiket hogyan tudják elhelyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában