nemzetközi mustra

2019.03.26. 14:09

Boglári kadarkát díjaztak a borversenyen

A somogyi borászoknak is jutott a sikerből a XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíjon, a borversenyt Kiskőrösön tartották a hétvégén.

K.G.

Hazai és külföldi borászok 101 mintával neveztek. A balatonboglári borvidékről is érkeztek nedűk, de küldtek borokat az ország valamennyi bortermelő vidékéről, illetve Bulgáriából, Erdélyből és Délvidékről is. A bírálat után a Kadarka Nagydíjat a villányi Jekl Pincészet bora érdemelte ki. Aranyéremmel ismerték el a balatonboglári Garamvári Szőlőbirtok egyik 2017-es borát.

Több mint három évszázada isszák a magyarok a kadarkát. Régen a vörösbor szinonimája volt, ám ma már nem tartozik tömegborok kategóriájába. Azért nem, mert nagyon költséges művelni, és nagyon érzékeny az időjárás viszontagságaira. A borokat három bizottság bírálta el. A borverseny zsűrije úgy értékelte, hogy 2018-as évjáratú minták közül soknak még érnie kell, de a 2-4 év éves borok között már igen jók is voltak. Amíg a bírálók dolgoztak, addig egy különteremben a szőlőtermesztés problémáiról tartottak fórumot a borászoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában