gasztrofortély

2018.08.20. 17:19

Bográcsban főzték a magyaros, de vegán ételeket

Térségi ünneppé fejlesztették a gasztro fesztivált a somogyvámosi Krisna-völgyben, ahol a magyar konyha és a hagyományos indiai sütés-főzés ötvözését tűzték ki célul.

Kovács Gábor

V‡mosi Gasztro Fesztiv‡l - a veg‡n magyaros fortŽlya

Papada, pakora, uttapan – nehéz felsorolni a különleges indiai ételeket, amelyekkel Krisna-völgy várta a látogatókat a hétvégén. Indiában az utcán árulják azt az egytál ételt, amelynek elkészítésébe Manjuwáli Dévi Dászi avat be.

Vámosi Gasztro Fesztivál – a vegán magyaros fortélya

– Tört krumplit sütünk ki korong formában, majd gyömbéres, paradicsomos, csicseriborsós szószt teszünk rá – mutatta. – Erre joghurtot és egy mentás, csípős fűszert szórunk. Ropogós rágcsával és kemencében sült kenyérlepénnyel társítjuk. Laktató és egészséges. Indiában alapelv a főzésnél az, hogy ötféle íz legyen az ételben: édes, enyhén keserű, savanyú, fanyar és csípős. Ha ez egy étkezésen belül mind megvan, akkor nem kell sokat enni, mégis jóllakunk.

Bográcsfőző versenyt rendeztek magyaros, de vegán ételekből, amelyre fél tucat csapat nevezett. A somogyvámosi hagyományőrző csoport egy régi paraszti ételt készített el, az édeskáposzta, más néven plutyka levest.

– Régen a paraszti asztalra csak ünnepnapon került hús, vagy ha a házigazda, illetve a gyerek beteg volt – mondta a levest kavargatva a somogyvámosi Vanderer Ferencné. – Lehetséges összehozni az indiai és a magyar étkezést. Nálunk régen betartották a 40 napos böjtöt, akkor még olyan edényt sem használtak a konyhában, amiben korábban húst főztek. Az volt a tejfölös bableves, a pogácsa, a káposztaételek, mákos és diós nudli ideje.

A bográcsfőző verseny zsűrijének tagja volt Kőbán Rita, kétszeres olimpiai bajnok kajakozó.

– Már akkor is vegetáriánus voltam, amikor olimpiát nyertem, és 28 éve hús nélkül élek, a vegán életmód felé hajlok – mondta a Somogyi Hírlapnak Kőbán Rita. – Szeretnék az első között lenni, akik azt példázzák, hogy húsmentesen lehet jól táplálkozni és sportolni, és ebben másoknak is segíteni.

A fesztiválon a tehenészek is készítettek egy tejből nyert frissítő italt. A krisnások bíznak abban, hogy össze lehet egyeztetni a magyar konyha hagyományait az indiai vegetarianizmussal, mondta Szilaj Péterné, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szóvivője. A mezőgazdaságban is használnak olyan régi magyar paraszti eszközöket, amiket máshol már sehol. Hiszik, hogy a helyi termés a legjobb az embernek, legyen szó zöldségről vagy gyümölcsről. Az őszi termést már elkezdték elrakni télire.

Megterem a karela és az okra

A fesztiválnak két fő alapanyaga volt. Az egyik a karela, vagyis egy keserűuborka, amely étkezés előtti étvágygerjesztő. A másik a bélrendszerre jótékony hatású okra, vagyis a hölgyujj, ami nem ismeretlen a magyar konyhában, csak nem elterjedt. Ma mindkét indiai zöldséget termesztik a somogyvámosi Krisna-völgyben, az egyre melegedő éghajlaton. 1993 óta folytatnak biogazdálkodást a területen. A fesztivál látogatóit körbevezették a kertészetben, tanácsokat is adtak. Jelenleg 70 százalékban önellátó a közösség. A helyi superfoodoknak nagy jelentőséget tulajdonítanak, vagyis az olyan élelmiszereknek, amelyekben rengeteg tápanyag, vitamin van, ilyen például a cékla. A Krisna-hívők az erőszakmentességben hisznek, tehát nem ölnek állatokat, vagyis vegetáriánusok. A hétvégi gasztro fesztivál ingyenes volt, mert pályázati támogatást nyertek rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában