továbbtanulás

2020.02.21. 14:00

Bővülő kínálat: új szakmák a palettán

A vendéglátós szakmák népszerűsége töretlen, s a KSZC Jálics Ernő szakgimnázium és szakközépiskola a következő tanévben ismét szélesíti a képzési palettát.

Harsányi Miklós

Fotó: TIBOR KOVACS

A csokoládétermék-készítőkön kívül panziós-fogadósokat is tanítanak, s a tervek szerint szeptemberben rajtol a légi­jármű-szerelő technikus oktatás. S pályaválasztáskor az is szempont lehet, hogy minden szakmát tanuló diák ösztöndíjat kap.

– Eredeti és egyedi ötletekre van szükség az oktatásban – mondta Iván László igazgató. – Verseny van a szakképzésben is, nélkülözhetetlen a folyamatos szakmai megújulás. S ebben meghatározó szerepet játszik, hogy milyen hatékonysággal aknázzuk ki a helyi és térségi lehetőségeket.

Az idén új szakmák iratkoztak fel a listára. Az ötéves légijármű-szerelő technikus, illetve légijármű elektrotechnikus képzés végén érettségit, technikusi, illetve szakmunkás-bizonyítványt kapnak a végzősök. A Fly Coop Kft. bázisa adhat otthont a gyakorlatnak, a Dunántúlon kizárólag Kadarkúton lehet ilyen programra jelentkezni. Mutatja az érdeklődést, hogy budapesti és debreceni fiatalok is tájékozódtak a somogyi lehetőségekről.

Iván László kiemelte: más irányba is nyitottak. Ősszel indul a szociális és rehabilitációs szakgondozók technikumi képzése, s a hallgatók öt év alatt szerzik meg az elméleti és gyakorlati ismereteket. A környéken több idősek otthona működik, s a városban is rövidesen egy új intézmény nyitja meg kapuit, így a leendő szakemberek könnyen munkát találhatnak.

– A képzéshez szükséges feltéteket, eszközöket időről időre korszerűsítjük – mondta. – Egy tízmillió forintos pályázat során a tankonyhát újítjuk meg. Kicseréljük a hűtőt, a mosogatót és a villanyvezetéket is korszerűsítjük, a munka tavasszal kezdődik és várhatóan júniusban ér véget.

Panziósokat és fogadósokat is oktatnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában