desedai túra

2019.09.27. 11:30

Bringázással segítenék a diákok egészségét

Mozgalmasan rajtolt a tanév az iskolában: a felsőtagozatosok alighogy hazaértek Erdélyből, szombaton desedai bringatúrán kerekezik körbe a tavat.

Harsányi Miklós

A pedagógusok pedig újabb egészségtudatos programot terveznek, a már bevált rendezvénysorozatot tovább ötletekkel színesítik.

– Nagy élmény volt a szeptemberi erdélyi kirándulás, amelyen 23 hetedik osztályos tanulónk vett részt – mondta Kishonti Marianna, a mernyei iskola igazgatója. – Az öt nap alatt 2200 kilométert tettünk meg, s többek közt Nagyváradon, testvértelepülésünkön, Csikkarcfalván, Marosvásárhelyen és Kolozsváron jártunk, de eljutottunk a Békás-szoroshoz is.

A Határtalanul program segítségével kirándultunk, sokan életükben először utaztak ilyen távolra. A diákoknak ingyenes volt az út, a szülőknek csupán a zsebpénzről kellett gondoskodniuk. Meggyőződésem, hogy ez a program kiváló lehetőség a közösségépítésre.

Akár a sportos iskola címre is pályázhatnak a mernyeiek, hétvégén újabb erőpróbára vállalkoznak: az alsó tagozatosok Somodorig bringáznak, a felsősök körbetekerik a Desedát. Nagyjából 42 kilométert tesznek meg, s a tanévben újabb bicajtúra szerepel a tervekben. Az életkori sajátosságokra alapozva kiemelt figyelmet fordítanak az egészségtudatos életforma népszerűsítésére: az összes, 160 diák a napokban fogorvosi szűrésen vettek részt.

Felemás az összkép: akiknek gondjuk volt, azokat újabb vizsgálatra várják. Hamarosan a fogápolás és a testi higiéniáról tart előadást a védőnő, a hetedik és nyolcadik osztályos kamaszok a dohányzás, a drog és alkohol-fogyasztás veszélyeiről is hallhatnak. Kishonti Mariannától tudjuk: közérthetően, a mindennapokban könnyen megvalósítható ötletekkel akarnak segíteni a gyermekeknek. A program fontos része az egészséges táplálkozás.

– Játékos keretek között sok feladat hatékonyan megoldható – hangsúlyozta. – Ételrecept gyűjtő versenyt is indítunk majd, s helyben egyszerű ételeket készítenek majd a tanítványaink. Ez is egy formája a tapasztalatszerzésnek, s a gyümölcs és zöldségfogyasztásra is látványosan ráirányítja a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában