könnyek és tüsszögés

2018.08.10. 09:00

Burjánzik a gaz, de parlagfű nélkül nincs bírság

Egy nyitott udvarban tavasz óta burjánzik a gaz egy Kossuth utcai portán Kutason, panaszolta egy közelben lakó nyugdíjas férfi.

Kovács Gábor

Az ingatlan idős tulajdonosa elhunyt, több helyben lakó örökös is van, akik azonban a jelek szerint nem törődnek azzal, hogy az udvart kaszálják. A többi szomszédot is zavarja az elhanyagolt terület, a pollenektől könnyezik a szemük, allergia elleni gyógyszereket szednek. A kutasi nem egyedi probléma, a vidéki településeken rendre előfordulnak ilyen esetek.

Az idén január óta kevesebb eszközük van az önkormányzatoknak, ha egy hasonlóan gondozatlan terület rendezését akarják elérni – ezt tudtuk meg, miután utánaérdeklődtünk. Ha egyetlen parlagfüvet is találnak a gazban, már kiróható közigazgatási bírság, ám parlagfű nélkül marad a sima felszólítás, amelynek azonban nincs mindig foganatja.

Ha valakit zavar egy gondozatlan terület, nem kell személyesen bejelentést tennie, hanem egy hivatalos honlapon utca és házszám megjelölésével a hatóság tudomására hozhatja az ügyet. A bejelentés a jegyzőnél landol.

– Ha megérkezik, akkor ezt a helyszínen kell ellenőriznie a jegyzőnek – mondta el a hasonló ügyek menetét Pintér Csilla Judit kutasi jegyző. – Ha ekkor kiderül, hogy parlagfűvel fertőzött területről van szó, kötelező határozatot hozni, ami közigazgatási bírsággal is kikényszeríthető. De ha nincs parlagfű, s nem kaszálják a területet, akkor is teszünk intézkedést: felszólítjuk a tulajdonost, hogy tegye rendbe a területét. Ha ennek nem tesz eleget, akkor jön az egyezkedés vele. Általában sikerül rábírni a tulajdonosokat, hogy gondozzák a területüket.

A jegyző hozzátette: a parlagfű nélküli esetekben már csupán rendbírság róható ki, de kizárólag akkor, ha valamilyen eljárási cselekménynek nem tesz eleget az ügyfél, például nem jelenik meg egy idézésre. A korábbi közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény (Ket) értelmében még parlagfű nélkül is kiszabhattak közigazgatási bírságot a nem kaszálókra, a 2018 január elsejétől életbe lépő általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény (Ákr) értelmében azonban ez a lehetőség megszűnt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában