kreativitás, kitartás

2019.03.08. 09:00

Csapatépítésben is erősek a somogyi cégvezető nők

Somogyban is egyre több a női cégvezető: van, aki kereken 30 éve áll a vállalkozás élén, s egyre több harmincas-negyvenes kacérkodik cégirányítással. Sikerük titka a kreativitás és a kitartás, de csapatépítésben is erősek a gyengébbik nem tagjai.

Harsányi Miklós

– Végigjártam a ranglétrát, épp három évtizede vezetem a vállalkozást – mondta Makkó Istvánné, a kaposvári Lady Ruházati Kft ügyvezető igazgatója. – A 60-as évek elején varrónőként kezdtem a munkát, később minőségi ellenőrként és szalagvezetőként folytattam. 1989-ben választották meg az akkori szövetkezet elnökévé: abban az időben 130-an dolgoztunk, s a 11 szolgáltató egység között műhímző és esernyőjavító részleg is akadt. Azóta nagyot változott az élet: a gazdasági világválság után beütött a krach, sok kintlévőségünk volt, ugyanakkor jóval kevesebb munkát kaptunk.

Több átalakulást megért a csapat, mely jelenleg 12 dolgozónak biztosít megélhetést. Jelenleg Münchenbe szállítják hétről hétre a férfi zakót és mellényt, s a női ruhákat. Az ügyvezető igazgató szerint harminc éve sem volt könnyű érvényesülni a szakmában, a rendszerváltás környékén gyökeresen átalakult a piac, a rutin viszont sok nehéz helyzeten átsegítette. Makkó Istvánné azt vallja: úgy lehet maga mellé állítani a csapatot, ha mindenkit jól ismer. Szerinte a fegyelemre, a szociális érzékenységre és a következetességre lehet építeni, s az ebből fakadó biztonságra vágynak a dolgozók. Néhány évig még feltétlenül dolgozni akar, s elégedetten nyugtázta: több munkatársa kérte, legalább addig maradjon, amíg ők nem mennek nyugdíjba.

Gerhát Györgyi, a kaposvári Mega-Papír 2004 Kft. ügyvezetőjének életében volt olyan időszak, amikor éjt nappallá téve dolgozott, hogy sikeres legyen a vállalkozás. Szerinte döntő, hogy a családi és a munkahelyi élet harmonikus legyen. Férjével három gyermeket neveltek, s szerencsésnek érzi magát, mivel annak idején sok segítséget kaptak a szülőktől.

– Még 1990-ben ruhaipari üzemmérnökként végeztem, de kevés lehetőség adódott ezen a területen, így területi képviselőként helyezkedtem el, s csaknem 20 éve vagyok a papír-írószer szakmában – mondta. – 2018-ig alkalmazott voltam, s tizenkét esztendőn át ügyvezetőként láttam el a feladatomat, tavaly megvettük a céget, s továbbra is én irányítom a vállalkozást. Szerintem manapság nőként talán könnyebb érvényesülni. Különösen akkor, ha valaki hosszú időn át jól dolgozik, s az adott ágazatban megismerik a cégvezető nevét, így könnyebben kivívhatja a szakma elismerését.

Bizonyítanak a hölgyek

– Szerintem annak ellenére, hogy megemelkedett a női vezetők száma, a hölgyeknek gyakran nehezebb bizonyítaniuk – hangsúlyozta Máté Józsefné, a böhönyei Balaton Kertész Szövetkezet elnöke. – A gyümölcstermesztés sokak szerint férfias világ, de mégis hamar elfogadtak. Szerintem ha valaki elhivatott, s elszántan küzd a célok megvalósításáért, azt a kollégák méltányolják.

Az elnök Kaposváron szerzett diplomát, s 30 évig a böhönyei iskolában tanított, hét esztendeje teljes erőbedobással a társaság felvirágoztatásán dolgozik. A 2003-ban alakult vállalkozás az első üzleti évben 500 millió forint volt bevételt ért el, míg 2017-ben csaknem három milliárdot forintot. Az elnök kiemelte: soha nem érte hátrányos megkülönböztetés azért, mert női vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában