távolságkutatás

2018.08.16. 15:41

Csillagászok lepték el a Zselici erdőket

Ágaskodnak a távcsövek a zselickisfaludi református templom kertjében. Hatvanhárman vesznek részt a Vega Csillagászati Egyesület táborában. Huszonhetedik alkalommal a csillagok, a bolygók és a Nap van főszerepben.

Góz Lilla

Csillag‡sz t‡bor Zselickisfaludon

– Ez Newton szerelésű távcső – mutatta az egyik táborozó a csaknem három méteres berendezést. Kelemen Tamás elmondta: van egy nagy főtükör, ami gyűjti a fényt, a segédtükör visszaveri és okuláron át látják a nagyobb átmérőjű képet.

– Egy ötven centis átmérőjű sokkal szebb képet ad. Itt számít a méret – jegyezte meg. Kelemen Tamás hozzátette: egy távcső pár tízezertől terjed, de a táborban bemutatott Newton távcső csaknem három millió forintba kerül. Nappal a Napot, a Vénuszt figyelik, éjszaka pedig ködöket, galaxisokat és a Marsot észlelik.

Nagy Balázs abban reménykedett, hogy napfoltokat tud látni a napszűrővel ellátott eszköze segítségével, de most nem sikerült neki, viszont a Zselicben sok mást tud éjszakánként megfigyelni.

– Ha ilyen jó ég alá jutok, mint a Zselicben, itt egész éjszakákat fenn vagyok, akár hajnalig – tette hozzá. A budapesti fiú megjegyezte: sok aktuális kutatásról is kaptak információt a táborban.

Jandó Attila Egervárról érkezett a táborba. Középiskolában egy csillagászati szakkörben foglalkozott a bolygókkal, majd fia is el kezdett érdeklődni és azóta már ötödik alkalommal vesznek részt a táborban.

– Tíz–tizenegy körül kelünk, utána van egy csillagászati, űrkutatási előadás, aztán ebéd után előadás ismét, majd szabadprogramként fürdünk vagy társasjátékozunk. Estétől pedig kémleljük az eget – mondta el Jandó Attila.

Huszonhetedik alkalommal rendezte meg csillagászati megfigyelő táborát a Vega Csillagászati Egyesület, azzal a céllal, hogy az égboltot megismertessék a fiatalokkal, a csillagok és bolygók világában továbbképezzék a táborozókat.

– Sajnos Európa minden része fényszennyezett, itt a Zselicben létesült viszont Európa egyik legelső csillagparkja, ahol az északi fények (gyakorlatilag a városok kivilágítása) okozta szennyezés elfogadható. Az észlelést itt ebben a nyári időszakban lényegében semmi sem zavarja, még a környező két utcai lámpát a tábor idejére is kikapcsolták – mondta el Csizmadia Szilárd. Az egyesület elnöke hozzátette: ébresztő nincs, a napi három előadást hallhatnak a résztvevők, estétől a csillagászati megfigyelések következnek. Idén a tábort a hencsei Szentmártoni Béla emlékére rendezték meg, aki éppen 30 évvel ezelőtt, 1988–ban hunyt el. Róla nevezte el a Nemzetközi Csillagászati Unió a 3427–es sorszámú, főövbeli kisbolygót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában