fotók

2019.02.13. 14:00

Csipkecsodákat alkot a nagyatádi nő

Ékszerek, bolerók, táskák, dísztárgyak mindez csipkéből. A nagyatádi Ághné Horváth Petronella három éve kezdett el horgolni és különleges ajándékaival lepi meg barátait, családját. Nem célja a tömeggyártás, nincs két egyforma alkotása.

Góz Lilla

Amerre a szem ellát mindenhol feltűnik egy-egy csipke Ághné Horváth Petronella nagyatádi otthonában. Horgolt virággal díszített puffok, párnák és csipketerítők csinosítják házát.

– Az egyik fotelben mikor felállt a vendégünk, a hátára ragadt a csipke és lopva szedtem le róla – mesélte mosolyogva Petronella. Megjegyezte: otthonában egyedül kamasz fia szobájában nincs csipke.

– Három éve kezdtem komolyabban foglalkozni horgolással. Édesanyám tanított meg rá, mint ahogy kötni és varrni is – mondta el Ághné Horváth Petronella. A nagyatádi zongoratanár hozzátette: unokahúga kérte meg arra, hogy készítsen egy horgolt ékszerszettet neki, ami jól sikerült és elkezdte gyártani azokat. Családja, ismerősei büszkén viselik a kézműves nyakékeket.

– Nyáron kezdtem el ruhákat készíteni. Egy tanítványom ment férjhez és édesanyja érdeklődött tudok-e valakit, aki horgolt. Megpróbálkoztam egy menyasszonyi kendőt megalkotni és azóta már többen érdeklődtek ilyen csipkeruha iránt – jegyezte meg az alkotó.

Csipkegömbök számos színben és méretben pompáznak asztalán. Miután meghorgolja a csipkét, kikeményíti és beletesz egy lufit, felfújja, majd kezdődik a szárítás. Mikor nagyon kemény már, leereszti a lufit és megmarad a formájában.

– Egy speciális egyforma vastagságú tűvel készítem a friguli csipkét. A tompa hegyét ide-oda forgatom és miután a cérnát áthúzom rajta kis virágok lesznek, amelyekbe gyöngyöt fűzök bele – mutatta be az alkotás fázisait. Petronella megjegyezte: az egész család hobbi szinten nagyon szeret kézműveskedni. Édesapja fából barkácsolt, édesanyja horgolt, kötött, testvére pedig fonalékszereket készít.

– Minél többet szeretnék csinálni, csak sajnos a szabadidőm véges. Míg a család tévét néz, addig horgolok. Sok ötletem van még. Nincs kettő egyforma dísztárgy, ékszer vagy csipkeruha – tette hozzá. Az utóbbi időben nem csak cérnából, hanem fonalból és gyöngyből is horgol.

– Először nagyon kuszának tűnt, de addig próbálkoztam, míg meg nem tudtam csinálni. A gyakorlat teszi a mestert, a második nyaklánc már gördülékenyebben ment – mutatta ékszereit Petronella.

Nem szeretné nagy mennyiségben gyártani termékeit és árusítani sem.

– Ha megkér valaki, persze megcsinálom az elképzelését. De szeretnék továbbra is mindenből egyet-egyet készíteni és a legnagyobb öröm az, mikor barátaim, családom örül a tőlem kapott csipkés apróságnak – mondta el a nagyatádi kézműves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában