videó

2018.08.05. 20:00

Somogyország asztaláról adtak különleges kóstolót

Nagyszakácsiban terítették meg Somogy megye asztalát. A településvezetők régi recepteket, újragondolt hagyományos ételeket hoztak tarsolyukban.

Vigmond Erika

A somogyi polgármesterek találkozóján a hagyományokhoz híven délelőtt a pogácsáké volt a főszerep. A pogácsasütők viadalán a legnépszerűbbek a klasszikus töpörtyűs pogácsák voltak, de még azokat is sikerült megbolondítani medvehagymával, néhány esetben túróval is.

– Mi is a kemencét választottuk – mondta Horváth Zoltán, Kisgyalán polgármestere, miután útjára engedte az ételbíráló zsűritagokat. – Töltött sertéscsülköt sütöttünk párolt káposztával és burgonyafánkkal. A töltött csülök jól bevált recept nálunk: koleszterinmentes és nagyon finom. A kisgyaláni településvezető szerint a falujukban mindenben fontos a hagyományőrzés, legyen akár szó gasztronómiáról, vagy éppen kultúráról.

A csülök népszerűségét az is erősítette, hogy a Tapsonyi Faluvédő Egyesület Pékné módra tette a csülköt a somogyiak Nagyszakácsiban megterített asztalára, bár egy kicsit újragondolva, egészben sült harmonikakrumplival. Mellé lucskos káposztát és „kőtt” rétest is tálaltak. Balogh Sándorné, az egyesület tagja kiemelte: fő feladatuk a település értékeinek ápolása, s ezt képviselték Nagyszakácsiban is.

Az ízletes és jellegzetes csülkök mellett a káposztás ételek jogosultságát sem vitathatta el semmi a kedvencek besorolásában. A házigazda nagyszakácsi önkormányzat csapatából Tóthné Kakas Ágnes szerint olyan ember nincs, aki ne szeretné valamilyen formában a káposztát. A somogyi ételek kóstolójához Nagyszakácsi tárkonyos csirkegombóc levessel, mézes-szezámmagos sertésoldalassal, csirkemájjal rakott lilakáposztával és rózsafánkkal járult hozzá.

Kövér István Attila, Nagyszakácsi polgármestere arról beszélt: mindenképpen hagyományőrzés és népszerűsítés is, mivel az ételek tükrözik a települések sajátos gasztronómiai elkötelezettségét. Az idei rendezvényen húsz csapat terítette meg Somogyország asztalát.

A jövőbeni folytatás fontoságáról beszélt Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke megnyitójában. S ehhez kapcsolódott Kövér István Attila, amikor azt mondta: jövőre olyan gálát szerveznek, melyre a megyében megrendezett főzőversenyek nyerteseit hívják meg. S a pék szakmában is szakértő hozzátette: bemutatót szervezneka tanulók munkáiból, s egy „Hogyan készül…” interaktív bemutató is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában