KSZC

2018.07.09. 14:00

Digitális alkotóműhelyt alakítanak ki a Gépészben

Digitális közösségi alkotóműhelyt alakítanak ki a kaposvári gépészben: a 3D nyomtatón és a számítógépeken kívül plazmavágó is lesz a térségünkben egyedülálló iskolában. A Kaposvári Szakképzési Centrum tanintézményeiben javában zajlanak a nyári felújítások, s már a következő tanévet készítik elő: a felnőttoktatással együtt közel 6000-en tanulnak majd, s 34 ágazatban több mint 70 szakmában oktatják a diákokat.

Harsányi Miklós

– Kihasználjuk a vakációt, a gondos tervezésnek és előkészítésnek köszönhetően ütemezetten zajlanak az építkezések – mondta Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója. – Már tavasszal is számos felújítást elvégeztek tanintézményeinkben, így megújult a tabi Rudnay szakgimnázium, illetve a kaposvári Eötvös műszaki középiskola kollégiuma, ahol a külső hőszigetelésén kívül a nyílászáró cserét is elvégezte a kivitelező. Több intézmény tetőzeti szigetelését is eredményesen megoldottuk, s hét tanintézményben napelemet szereltek fel a szakemberek. Utóbbi értéke meghaladja a 160 millió forintot, s a kívül-belül látványosan megszépült létesítmény átadását szeptemberben tartjuk.

Jelenleg is több építkezés zajlik, van, ahol a vizesblokkot korszerűsítik. A kaposvári Noszlopy közgazdasági iskola valamint a Gépész felújítására közel 20 millió forintot fordítanak, a barcsi Dráva-völgye gimnáziumban a szennyvíz-tisztító telepet fejlesztik 13 millió forintból.

Csiba Ágota rámutatott: lehetőségeikhez képest mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Kaposvári Szakképzési Centrum intézményeiben minél korszerűbb, barátságosabb körülmények között tanuljanak a diákok. A Gépészben digitális közösségi alkotóműhelyt hoznak létre, ahol 3D-s nyomtató, plazmavágó, notebook és speciális fémipari berendezések is segítik majd a diákok fejlődését. A projekt kettős célt szolgál: egyrészt a pályaorientációt segíti elő, másrészt az egyéni tehetség kibontakoztatásában is szerepet tölthet be. A Gépészben ezen kívül még egy közösségi teret is kiépítenek.

– Kiemelt feladatnak tekintjük, hogy színvonalas, a mai kor elvárásainak megfelelő környezet fogadja a Kaposvári Szakképzési Centrum tanintézményeibe járó tanulókat – emelte ki a főigazgató. – A következő tanévben mintegy 4800 diák jár majd az iskoláinkba, s a felnőttoktatással együtt több mint 6000-en gyarapíthatják tovább tudásukat. Harmincnégy ágazatban hetvennél is több szakmában folyik az oktatás. Szakács, pincér és a gépi forgácsoló képzésen kívül rendkívül népszerű Somogyban a rendészeti szakképzés is, utóbbin túljelentkezés van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában