Örökségünk-Somogyország kincse

2018.01.11. 18:43

Díjazták a somogyi értékeket a megyehéten

Újabb somogyi értékeket ismertek el és ruháztak fel kitüntető címekkel: a megyehét keretében a Vármegyeházán leleplezték az Örökségünk-Somogyország kincse címet elnyert értékek miniatűrjeit, valamint átadták a Somogyi értékdíjakat is.

Kovács Gábor, [email protected]

Értékmentő és hagyományápoló tevékenységével a Somogy Megyei Önkormányzat egy évtizeddel megelőzte a hungarikum-törvényt, hangsúlyozta Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke a megnyitón. Most újabb három díjazottal gyarapodott az Örökségünk-Somogyország kincsével kitüntettek listája, ezzel összesen már 92-en vannak. 2018-ban ezt az elismerést kapta Kisbajom faluközpontja és népi hagyományőrző, erdei iskolája, Kozma Ferenc életútja és a Siófoki Női Kar. A 400 lelkes Kisbajom rendezett faluképét díjazták. A Sörnyepusztán született Kozma Ferenc a minőségi magyar lótenyésztést teremtette meg. A siófoki kórus 1971-ben alakult, azóta sok sikert aratva arany minősítést és fesztiválkórus rangot nyert.

Somogyikum – így jellemezte a megyei értékek sajátos megbecsülését a megyei értéktár bizottság nevében Vörös Tamás főjegyző emeritus. Arról számolt be, hogy tavaly megalakult a zselici értéktár bizottság is, és dicsérte a göllei, gamási és a Balaton-parti értéktár bizottságok munkáját. A beérkezett javaslatok alapján újabb somogyi értékdíjasokat tüntettek ki, ezzel összesen 121-re nőtt a számuk.

2018-ban a megyei értékdíjasok közé választották a szőlősgyöröki Jankovich-kastélyt és parkját, Göre Gábor bíró alakját, melyet Gárdonyi Géza hajdani szőlősgyöröki emberekről mintázott meg, a nagyberki agrártörténeti gépgyűjteményt, a lullai iskolakiállítást és helytörténeti gyűjteményt, Buzsák néptánc és népdal örökségét, az iharosberényi szelídgesztenyét, a Gyenesei pálinkáriumot, az ágneslaki arborétumot, a sziágyi erdei iskolát, a kereki Fehérkő várát, Együd Árpád hagyatékát, Csíkvár József életművét, és a somogy.hu portált.

Az elhunyt polgármesterre emlékeztek

A tavaly szeptemberben elhunyt Végh Gábor kisbajomi polgármester emlékére mondott köszöntőt az értékdíjak átadásán Huszti Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke. A díjat átvevő jelenlegi kisbajomi polgármester, Szelidné Gerencsér Angyal elmondta: az elismerést Végh Gábor emlékének szentelik, aki kijelölte számukra az utat a hagyományteremtésben. Klotz Péter szőlősgyöröki polgármester lapunknak elmondta: a díj erőt ad a munkához, hogy újabb értékek megmentésén dolgozzanak. Kara Lajos buzsáki polgármester hozzátette: nagy öröm számunkra az idén 70 éves néptáncegyüttesük kitüntetése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában