szájacska

2018.03.12. 09:00

Drágák a fogorvosi eszközök, segítséget jelent a rezsitámogatás emelése

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok mellett a fogorvosok rezsitámogatása is 130 ezer forinttal emelkedik márciustól. A lapunk által megkérdezett fogorvosok szerint a praxispénz emelése jelentős segítség a működéshez.

Gyeszát Zsolt, [email protected]

– A beígért 130 ezer forintos rezsitámogatás természetesen nagy segítség, de véleményem szerint jelentősebb változást nem fog hozni az ellátásban – mondta el kérdésünkre Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke, kaposvári fogorvos. – Ennél nagyobb emelésre van szükség ahhoz, hogy vonzó legyen a fiataloknak a közfeladat, s ne a nagy budapesti, nyugat- magyarországi rendelőkben való munkát vagy éppen külföldet válasszák. Sokan nem tudják, hogy mennyi eszközre, anyagra és műszerre van szükség egy fogorvosi rendelőben. Ráadásul sok a fogyó eszköz, s persze van, ami elromlik vagy cserélni kell. A 130 ezer forint plusz támogatás körülbelül két doboz jó minőségű tömőanyagra vagy egy fúrófej árának a felére elég.

Ugyanakkor a kaposvári szakember szerint az is sokat jelentett az alapellátó fogorvosoknak, hogy a múlt év végén kaptak egyszeri hárommillió forint támogatást. – A kollégák ezt az összeget zömmel az elhasználódott műszerek és eszközök pótlására, illetve kölcsönök kifizetésére használták fel – jegyezte meg Herczeg Olga. – Ennek tükrében érdemes megjegyezni, hogy egy közepes fogorvosi gép is körülbelül ötmillió forintba kerül. Ugyanakkor a szakellátó fogászatok nem kapták meg a fent említett támogatást.

Herczeg Olga elmondta: jelenleg tíz tartósan betöltetlen fogorvosi körzet van a megyében a hetvenegyből, Marcali és Barcs környékén van a legtöbb betöltetlen alapellátó körzet. Az üres körzetek ellátását helyettesítéssel igyekeznek megoldani. De van olyan körzet, mely 2007 óta üres. Ugyanakkor a múlt évben két helyet is betöltöttek Somogyban, Nagybajomnak és Mernyének is megoldódott a fogászati ellátása – tudtuk meg. – Az tette ezt lehetővé, hogy az elmúlt évben végre az alapellátó fogorvosok is lehetőséget kaptak, hogy részt vehessenek a letelepedési pályázatban – tette hozzá Herczeg Olga. – Ez a kedvező pályázat korábban csak a körzeti háziorvosokra vonatkozott, így szintén nagy segítség és előrelépés volt, hogy az alapellátó fogorvosokra is kiterjesztették.

 

A letelepedési pályázat segítette a fiatal fogorvost

Szőke Imre János tavaly május óta látja el Nagybajom körzetében a fogorvosi feladatokat. A hamarosan 27. életévét betöltő szakember Erdélyben végezte az egyetemet, ahol hat éves a fogorvosi képzés. Ezt követően többek között Miskolc, Ózd, és Kazincbarcika területén dolgozott, majd a nagybajomi álláslehetőséget praxiskereső weboldalon találta meg. Sikerrel pályázta meg a letelepedési támogatást, mely elmondása szerint óriási segítséget jelentett, hogy praxist vállalhasson Nagybajomban. A fiatal fogorvos úgy véli: sokat jelent majd a beígért plusz 130 ezer forint rezsitámogatás, hiszen a bér, a járulékok és más kiadások kifizetése így már kevésbé lesz kihívás. Mint elmondta, több mint ötezren tartoznak a körzetéhez, így gyakran előfordul, hogy túlórát vállalnak a betegellátás érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában