Somogyvámos

2017.08.15. 13:54

Dupla születésnap tánccal, zenével a Krisna-völgyben

Születésnapi örömzenéléstől, és tánctól hangos két napon át a Somogyvámosi Krisna-völgy temploma.

Turbéki Bernadett

 

A hívők az Úr Krisna földi megjelenését, vagyis születésnapját ünneplik, amely hasonló jelentőséggel bír, mint a keresztényeknél a karácsony és az újév együttvéve. Világszerte csaknem egymilliárd ember emlékezik meg a lelki megújulás napjáról, amely lezárja az előző évet, és egy új, tiszta esztendőt nyit. Ez a legnagyobb hindu ünnep.

A Janmashtami napja az idén augusztus 15-ére esik. A születésnapon mindent extra díszítéssel látnak el, a gyermekek virágfüzéreket fonnak, egy külön csoport az oltárdíszítéssel teszi még emelkedettebbé a hangulatot, és azok is a konyhában serénykednek, akik máskor nem. Külön főznek Krisnának, rengeteg ételfelajánlás érkezik az Istenséghez.

Ilyenkor már hajnalban megkezdődik a fesztivál a Krisna-tudatú hívők templomaiban, ahol zenével és vidám tánccal ünnepelnek. Mindezt úgy, hogy ezen a napon szárazböjtöt tartanak, vagyis semmit sem esznek és semmit sem isznak egészen éjfélig, amikor egy könnyű ételekből álló lakomát rendeznek. Ekkor nyílik szét az oltáron is a függöny, ahol új ruhájában pillantható meg Krisna, akiről úgy tartják, hogy éjfélkor lépett a világba i.e. 3200 és 3100 között.

Az Istenség szobra különleges figyelmet érdemel: csónakáztatják, hintáztatják, megfürdetik és átöltöztetik. A szertartások az átlényegülést jelképezik. Úgy tartják, az Istenséget ért figyelem visszafordul a hívők irányába, vagyis Krisna viszonozza az őt ért szeretetet. A tiszteleten és a szereteten alapul amúgy is az indiai eredetű vallás, amely az élet tiszteletét, és az erőszakmentességet hangsúlyozza. A keddi fesztiválon is azok a tevékenységek kerültek előtérbe, amelyek kedvesek az úrnak.

A születésnapi ünnepségsorozat az idén kétnapos, mert a Krisna-tudatú Hívők Közösségének alapítója is ekkor, egészen pontosan 16-án született. Ezen a napon csupán délig tart a böjt, ám egy kiadós lakoma vár a hívőkre.

Magyarországon Somogyvámosra várták a Krisna-tudatú hívőket. Csaknem 500 főre számítottak, akik közül 120-an a völgyben, és ugyanennyien a faluban élnek. Közöttük ötven gyermek él itt harmóniában a természettel és egymással. Létszámuk azonban az ünnep kapcsán kiegészült a külföldről érkezőkkel, akik elsősorban a környező országokból jöttek, de akadt, aki Oroszországból utazott ide.

Talán nem véletlenül vállalják az utazás viszontagságait az idelátogatók. Itt afféle nyugalom szigetére bukkan a betérő. Mindenkit szívesen fogadnak, aki jó szándékkal érkezik. Az egyébként mosolygós itt lakók büszkék arra, hogy önellátóak, és saját iskolájuk is van egy olyan környezetben, amely némelyeknek csupán a képzeletében létezik. A Krisna-völgyben minden rendezett, a környezet is a hívők lelki békéjét tükrözi. Ők ugyanis hisznek a lélekvándorlásban, és azt vallják, hogy a lélek szeret örülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában