modern ellenőrző

2018.08.28. 20:00

E-naplóval indítják az idei tanévet Kaposváron

Az összes kaposvári általános iskolában bevezetik az elektronikus naplót. Az új rendszernek köszönhetően a szülők azonnal láthatnak minden információt gyermekeikről.

Marosi Gábor

A diákok még nem, a pedagógusok viszont már elkezdték a tanulást. Szeptembertől a Kodály-iskolához tartozó 12 intézményben bevezetik az e-naplót vagyis az elektronikus adminisztrációs rendszert, amelynek működését a tanároknak 30 órás online képzésen kell elsajátítaniuk.

– Ez egy nagyon húzós szeptember lesz – fogalmazott Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, főigazgatója. – Komoly kihívás a pedagógusoknak, mivel újfajta dokumentációs rendszerben dolgoznak majd, de továbbra is marad a papíralapú adminisztráció és szakmailag is el kell, hogy indítsák a tanévet – tette hozzá a főigazgató.

– Az úgynevezett KRÉTA rendszert használják majd az iskolák – hangsúlyozta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna. – Amelyik intézmény eddig más programban dolgozott, nekik is ez lesz a kötelező. Ahhoz azonban, hogy megfelelően működjön a rendszer, az informatika oktatás és a tanárok használhassák a laptopjaikat, az iskolában bővíteni kell a sávszélességet. A fejlesztés még nem minden intézményben fejeződött be, de várhatóan szeptember első hetében az összesben elkészül – mondta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna.

– Az adatokat már elkezdtük tölteni a KRÉTA-ba – nyilatkozta lapunknak a főigazgató. – Az első félévben próbaüzemben működik majd a rendszer, ezért biztosan marad a papír napló és az ellenőrző. A szülők is kapnak hozzáférést a programhoz, így akik megfelelő informatikai háttérrel rendelkeznek, azok minden adatot láthatnak gyermekeikről. A rendszerrel üzenni is lehet a szülőknek, de ez nem csevegő program, úgyhogy továbbra is lesz szülői értekezlet és fogadóóra is. A tanévnyitón és szülői értekezleten pedig mindenki kap információt a KRÉTA rendszer működéséről – tette hozzá Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna.

Az állami iskolák mellett az egyházi fenntartású református iskolában is bevezetik az e-naplót.

– Ez csak véletlen egybeesés – fogalmazott Molnár Tímea, a Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója. – Régóta szerettük volna bevezetni az elektronikus rendszert, már kérték a pedagógusok és a szülők is. Mi azonban nem a KRÉTA programot, hanem a mozaNapló-t használjuk. Az e-napló kényelmet jelent, hiszen otthonról is lehet dolgozni a programban. A szülőknek is kedvező az új rendszer, hiszen előfordult az, hogy nem vitte haza az ellenőrzőjét a diák, ezért semmi információt nem tudtak a gyerekről – tette hozzá az igazgató.

– A szülők szeptemberben még nem férnek hozzá a programhoz – folytatta Molnár Tímea. – Nagy munkával jár az adatok feltöltése, ezért a szülők majd csak az ősz közepén végén tudják használni a rendszert. Egy kicsit tartunk ettől, de bízunk benne, hogy jól működik majd. Ez egyébként a pedagógusokat is nagyobb „fegyelemre” szoktatja, hiszen a jegyeket és az órai anyagot azt határidőre kell felvinni a rendszerbe – hangsúlyozta Molnár Tímea.

– Mi több éve használunk már elektronikus naplót – mondta Godó László a Nagyboldogasszony Iskolaközpont intézményvezetője. – Nagyon jó tapasztalatunk van a rendszerről, szeretik a tanárok, a szülők és a diákok is – tette hozzá Godó László.

– Az előző tanévben már élesen használtuk az e-naplót – fogalmazott Biróné Horváth Renáta, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgató-helyettese. – Alapvetően jó a program, bár vannak nehézségek, ezért egy Facebook csoportban meg szoktuk osztani egymással a tapasztalatainkat. Egy dolog azért furcsa számomra. Hiába elektronikus a rendszer, év végén minden naplót ki kellett nyomtatnunk, így papíron is megvan minden adat – hangsúlyozta Biróné Horváth Renáta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában