krisna

2018.06.24. 15:45

Egy csepp India Somogyban

Huszonöt évvel ezelőtt birkalegelő, ma pedig egy különleges ökofalu fogadja a látogatót Krisna-völgyben. A negyedévszázados fennállást indiai vendégművészek tánca, virágköltemények, jógázás is színesítette.

Góz Lilla

Hennafestés, indiai ruhák, táncbemutatók, ökrös fogatozás, szentélylátogatás és különlegesebbnél különlegesebb virágok.

– Nem először járok itt, nagyon tetszik minden. Olyan nyugodtságot, harmóniát sugároznak felénk – mondta el az egyik látogató.

25 éves a Krisna-völgy, ez alkalomból színes ingyenesen látogatható programokkal készültek az érdeklődőknek. Az indiai nagykövetség által a Manipuri Pungcholu és a Saroja Vaidaynathan Bharatnatyam tánccsoport mutatta be világszerte elismert tánctudását.

– 1993-ban, mikor idejöttünk, itt birkalegelő volt. Az elképzelés erős volt és 25 év alatt realitássá vált. Épült iskola, tehénvédelmi központ, 30 családi ház, női és férfi szállók, valamint biokertészet – mondta el Bakondi Laura. Megjegyezte: évente harmincezer látogatójuk van. Jelenleg százhúszan élnek itt, nyolcvanan pedig a faluban. Ötven gyermek is tartozik a közösségükhöz.

A gyógynövények mellett a különleges frangipáni virágokat is megcsodálhatták az érdeklődők. Pőcze Vilmos kertészeti vezető elmondta: a frangipáni, vagy templomfa az indiai kultúra része. Illata, mint egy parfümé, a szent helyeket díszítik vele. Télen gondozásmentes, de benti körülmények között, legalább tíz fokos környezetben kell átteleltetni.

– Részt veszünk a Kárpát-medencei gyümölcsészet hálózatban és a régi genetikai örökséget őrizzük. 220 gyümölcsfajtánk van meg, például alma, körte, szilva, cseresznye – tette hozzá.

Móring József Attila országgyűlési képviselő szerint a Krisna hívők, amit ide 25 évvel megálmodtak Somogyvámosra, hitükkel, kitartásukkal meg is valósították. Megjegyezte: olyan közösség jött létre, amely beilleszkedett a település életébe és szívesen segítenek a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában