barátság

2019.04.16. 08:48

Egyáltalán nincs belga–magyar testvéri iszony

Nem tiltották ki Fonyód polgármesterét a balatoni város belga testvér-településéről, mondta el a Somogyi Hírlapnak Hidvégi József, miután sajtóhírek szerint a mettet-i városvezető egy helyi lapnak arról nyilatkozott, hogy nem hívják többé a fonyódi polgármestert a városba.

Koszorus Rita

Az említett cikk szerint Mettet önkormányzata döntött arról, hogy átszervezi testvérvárosi kapcsolatát Fonyóddal Orbán Viktor politikája miatt. A megjelent cikkben Aurélien Laffineur városatyára hivatkoznak, akit a belga város tanácsa elnökének és városvezetőnek is neveznek. Megtudtuk: a belga politikus nem városvezető, de nem is elnök, hanem egyike a mettet-i tanácsban helyet foglaló öt városatyának, vagyis képviselő.

Hidvégi József, a megjelent hírek kapcsán levelet írt Yves Delforge polgármesternek, hogy megtudja, valóban született-e olyan testületi döntés, amely korlátozza a magyar polgármester belgiumi látogatásait. – A helyi újságíró megkereste a mi tolmácsunkat és azt írta: félreértés történt – mondta a Somogyi Hírlapnak Hidvégi József. – Yves Delforge május 9-én érkezik Magyarországra, mert ők is érzik, ezt egy válaszlevéllel nem lehet elintézni. Ugyanis engem súlyosan megsértettek. Az üzenetben az állt: hivatalos testületi döntés nem volt, nincs miért aggódni, éljen a belga–magyar barátság!

Hidvégi József hozzátette: egy percig sem gondolta, hogy testületi döntés született volna arról, hogy őt nem látják szívesen Mettet-ben. Elmondta: büszke arra, hogy Orbán Viktorral egy cikkben említették a nevét is, majd hangsúlyozta, hogy továbbra is kiáll a miniszterelnök „migránspolitikája” mellett.

Fonyódon többen is felvetették, hogy induljon aláírásgyűjtés Hidvégi József mellett, azonban a városvezető ezt elutasította. Mint kérdésünkre elmondta: a Mettet és Fonyód közötti kapcsolatot eddig sem a magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke közötti viszony határozta meg, a testvér-települések kapcsolatába eddig egyáltalán nem férkőzött be a politika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában