konferencia

2018.04.29. 09:28

Egyedülálló műszerrel vizsgálják a fényszennyezést

Nemzetközi kutatók is részt vettek a Bányán tartott fényszennyezéssel kapcsolatos konferencián. A szakemberek a világon egyedülálló mérőműszert, a spektroradiométert is kipróbálhatták, amellyel nagy pontossággal mérhetik a fényszennyezés színképi tulajdonságait.

Stanics Adrienn

A többi között osztrák, görög, német és spanyol kutatók is részt vettek a fényszennyezéssel kapcsolatos konferencián. A Somogy megyei Bányán megtartott találkozón gyakorlati méréseket is végeztek a szakemberek.

– A méréseink egyik fő eredménye, hogy először sikerült a saját és az európai partnereknél használt eszközök spektrális érzékenységének pontos kimérése és összehangolása. Ez azért fontos, mert napjainkban változik a közvilágítás, a korábbi nátriumlámpák helyett a LED-es megoldások válnak uralkodóvá, így a fényszennyezés színe is változik. Így most jobban nyomon követhetők az új kalibráció után a változások – mondja a kutatás vezetője Prof. dr. Kolláth Zoltán szakmai vezető, csillagász. A több napos kutatásban egy pályázati forrásból beszerzett spektroradiométerrel minden eddiginél nagyobb pontossággal mérhették meg a fényszennyezés színképi tulajdonságait.

– Ez a típusú mérés világviszonylatban is hiányzott az eddigiekben, mi vagyunk az elsők, akik rutinszerűen tudunk ilyen felmérést készíteni. Ezt meg is tettük az elmúlt napokban és Bárdudvarnok-Bánya területén, a Kaposvári irányt leszámítva, a természetes állapotokhoz közeli égboltot mérhettünk közösen a kollégákkal. Ez egy fontos adat volt, hiszen megerősítette azt, amit a nemzetközi mérésekkel korábban tapasztaltunk – tette hozzá a csillagász. A kutatás során a kiváló időjárási körülményeknek köszönhetően az eddig tapasztalt egyik legsötétebb éjszakát is láthatták a külföldi vendégek.

A fényszennyezés mértéke évente 5-10 százalékkal nő

A fényszennyezés átfogó vizsgálatára egyébként korábban csaknem 1 milliárd forint uniós támogatást nyert 3 magyarországi egyetem, köztük a Kaposvári. A nemzetközi kutatási környezet kialakítása a fényszennyezés vizsgálatának területén elnevezésű projekt kutatásai kiterjednek a fényszennyezést hatásának széles körű vizsgálatára, a környezetre gyakorolt hatásainak mérésére. Ezen túl olyan közvilágítást építenének ki, például Bárdudvarnokon, amely a környezet számára optimális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában