Változás

2018.01.20. 09:00

Egyre több az új személyi a megyében

Egyre többen váltanak új típusú úgynevezett e-személyi igazolványra. A két éve igényelhető okmányt már 2 millió 683 ezren kérték országosan. Somogyban is egyre többen váltanak e-személyire.

Koszorus Rita

Somogyban 2016 óta van lehetőség az új típusú okmány kiváltására, amely abban különbözik hagyományos társaitól, hogy adathordozó egységet tartalmaz. A megyében a Somogy Megyei Kormányhivatal adatai szerint eddig 81579-en igényelték az új plasztikot. A legtöbben a Kaposvári Járási Hivatal okmányirodáját keresték fel ebbéli igényükkel, ott 2016 óta 31624-en váltották ki az új típusú okmányt. A Marcali Járási Hivatal illetékességi területén 9069-en, a fonyódi járásban pedig 8927-en igényelték az e-személyit három év alatt.

Az új plasztik tartalmazza a tulajdonosa ujjlenyomatát, TAJ számát, adóazonosító jelét, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges információkat. Az új okmány nem jelenti azonban azt, hogy kiváltja a TAJ kártyát és az adókártyát, csupán ez az igazolvány is tárolja az adatokat. Sőt, ha a polgár kéri, akkor legfeljebb kettő, vészhelyzet esetén értesítendő telefonszámot is megadhat, amelyet ugyancsak tárolnak a chipben. Az e-személyi olyankor is használható, ha határátlépésnél zsilipkapus beléptetés van, itt gyorsan át lehet kelni.

Habár a lehetőség már két éve nyitva áll bárki előtt a cserére, sokan még nincsenek tisztában a lehetőséggel. – Azt tudom, hogy több kártya adatait is tartalmazza – mondta a kaposvári Szabó Erzsébet. – Így egyszerre veszik el minden, ha elhagyom. Tehát biztosan vannak hátrányai.

– Azt nem hallottam, hogy milyen adatokat tartalmaz – mondta el Kovács Ferenc és neje kérdésünkre. – Most, hogy már tudom, hogy több kártya adatai is benne vannak, elgondolkodunk rajta, hogy kiváltsuk.

Az okmánycsere egyébként ingyenes, s már a lakosság negyede rendelkezik a modern okmánnyal. Az olvasóval rendelkező elfogadóhelyek száma is folyamatosan növekszik, a Belügyminisztérium közlése szerint tavaly novemberben az egészségügyi szervezetek 83 ezer kártyaolvasót kaptak. Az idei év első negyedévében pedig elkészül a szükséges informatikai háttér, amelynek köszönhetően az egészségügyi dolgozók leolvashatják majd a társadalombiztosítási azonosítót (TAJ szám) a kártyáról. Ám ettől még nem szűnik meg a hagyományos TAJ kártya, egy jó darabig biztosan nem.

Mostanra mintegy 4100 rendőr is rendelkezik az új típusú személyazonosságot igazoló okmány leolvasására alkalmas mobileszközzel és a NAV minden ügyfélszolgálatán is van kártyaolvasó. A hivatalos szerveken kívül egyébként bárki vásárolhat ilyen készüléket, aki az okmányhoz elektronikusaláírás tanúsítványt is igényelt. Így otthonról is létrehozhat hitelesített dokumentumokat és ügyeket intézhet online.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában