felajánlás

2019.05.02. 11:30

Az egyesületek fennmaradása is múlhat az egy százalékon

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján a legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egy százalékát.

Marosi Gábor

A különféle szervezetek idén is várják a támogatásokat, erről május 20-ig lehet nyilatkozni a „18EGYSZA” lapon, legegyszerűbben azonban ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával. A korábbi évekhez hasonlóan a munkáltatók is összegyűjthetik dolgozóik 1+1 százalékos nyilatkozatát. Ebben az esetben a nyilatkozatot legkésőbb 2019. május 10-ig lezárt borítékban kell átadni a munkahelyen, melyet a munkavállalónak a boríték ragasztott felületén alá kell írnia. A munkáltatónak a nyilatkozatot tartalmazó borítékot sértetlenül, kísérőjegyzékkel együtt, zárt csomagban 2019. május 20-ig kell továbbítania az adóhatósághoz.

Az 1992 óta működő Kaposvári Mentő Alapítványnak is nagy szüksége van az egyszázalékos felajánlásokra. Németh Géza, a szervezet titkára kérdésünkre elmondta: mentőautók felszerelésére, egészségügyi eszközök vásárlására, személyzet továbbképzésére, oktatási eszközökre, illetve a civilek elsősegélynyújtás képzésére fordítják a támogatást. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint egymillió háromszázezer és egymillió négyszázezer forint közötti összeg gyűlik össze az egyszázalékos felajánlásokból. A Kaposvári Mentő Alapítvány tavaly és idén is 500-500 ezer forintért vásárolt gyógyszer-adagoló készüléket – tette hozzá Németh Géza.

A kaposvári közgazdasági iskola TREND Alapítványa is várja az emberek segítségét. Keczeli László, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: az alapítvány elsősorban azért jött létre, hogy a rászoruló és a tehetséges gyerekeket támogassák. A felajánlásokból rendszeresen hozzájárulnak a rászoruló diákok osztálykirándulásához, de ballagási ruha vásárlást is támogattak már és a Noszlopy-díjas tanulókat is ebből a pénzből segítik. Keczeli László hozzátette: fontos, hogy minél többen pártfogolják az alapítványukat, ugyanis az egyszázalékos felajánlásokon kívül nem sok bevételük van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában