az egészséges életért

2019.10.02. 17:30

Együtt küzdenek a mellrák ellen

Rózsaszínű lufikkal és a ruhákra kitűzött szalaggal jelezték a hölgyek, hogy mindenki érezze fontosnak a mellrák elleni küzdelmet.

Kovács Gábor

Forró Gyuláné női fodrászként dolgozott, mielőtt nyugdíjba ment volna. Nagy csapásként érte, hogy mellrákot állapítottak meg nála, majd megműtötték, de azóta meggyógyult. Szerinte erősnek kell lenni, hogy legyőzzük a betegséget, ám neki olyan az alaptermészete, hogy nem adja fel.

– A gyógyulásom óta figyelek magamra, mert fontos az önvizsgálat, a helyes táplálkozás, és igyekszem nem idegeskedni, kizárni a problémákat – mondta Forró Gyuláné, aki csatlakozott a mellrák elleni sétához. – Mi érintettek minden hónap első pénteken találkozunk a kaposvári Viktória Klubban. Orvosokat hívunk, előadásokat szervezünk a sorstársainknak, de nemcsak a rosszra gondolunk, hanem együtt megyünk kirándulni, színházba.

 

Minden tizenegyedik magyar nő a saját bőrén tapasztalja meg a mellrák borzalmait. Az összes halálozás negyedéért a daganatos megbetegedések felelősek hazánkban, amelyek mindjárt az első helyen állnak, ha a korai, vagyis a 14 és 65 év közötti halálozások számát vesszük alapul. Az emlőrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a magyar nőknél. Évente 8000 ilyen beteget regisztrálnak, és 2000 eset végződik halállal. Somogyban 300 új daganatos beteggel kell számolni évente.

– Hat év alatt jobb lett a megyei statisztikánk, mint az országos átlag a mammográfiai emlőszűréseknek, és a Megyei Egészség Fórum munkájának köszönhetően – felelte kérdésünkre Fadgyas Erzsébet, megyei tisztifőorvos. – Minden évben több emlődaganatot találunk, viszont a halálozások száma egyre csökken. Ez azt jelenti, hogy gyakrabban sikerül még a korai stádiumban felismerni a betegséget. Mindezt 34-40 százalékos szűrési részvétel mellett érjük el. Ha sikerülne a szűrések számát 60-70 százalékra feltornászni, akkor a halálozás 30 százalékos csökkenést mutatna.

Ehhez azonban az kell, hogy minél többen elmenjenek a szűrésekre. A megelőzéssel és az egészséges életmóddal sokat tehetünk a betegség ellen. A legfontosabb, hogy időben felfedezzék a kórt. Már a védőnői méhnyakszűrés is igénybe vehető, és tavaly indult a vastagbélszűrés a háziorvosok bevonásával. Az ősztől Somogyban helybe viszik a szűréseket a hátrányos helyzetű kistelepülésekre.

 

A prosztatarák is sok áldozatot szed

A kormányhivatal a hetedik alkalommal szervezte meg a sétát az emlődaganat elleni küzdelem világnapján, illetve hónapjában. A tömegben kék lufik és szalagok is feltűntek, ezek a prosztatarák elleni harcra utaltak, mert ez a kór a harmadik legtöbb áldozatot szedi a magyar férfiak között a daganatos betegségek tekintetében.

A menet élén a rendezvény védnökei jártak: Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, és Szita Károly, Kaposvár polgármestere. A résztvevőket Neszményi Zsolt, kormánymegbízott köszöntötte. Mátrai Márta elmondta: a nők nemcsak saját magukért, de a családjukért és az egész társadalomért felelősek. Szita Károly felidézte a célkitűzést, hogy Kaposvár 2030-ra a legegészségesebb magyar város legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában