felkészülés

2019.07.13. 17:00

Együtt nyaraltak a Balatonnál a roma szakkollégisták

A Balatonnál adtak találkozót egymásnak az ország egyetemeinek roma szakkollégiumai, hogy a hátrányos helyzetű hallgatók együtt kikapcsolódhassanak, de készüljenek az előttük álló feladatokra is.

K. G.

Tizenegy roma szakkollégium van az országban, és immár a hatodik alkalommal rendezték meg a roma szakkollégiumok országos találkozóját, amelynek Fonyód adott otthont a héten. Debrecenből, Nyíregyházáról, Miskolcról, Budapestről és Kaposvárról is érkeztek roma felsőoktatási hallgatók a Balatonhoz.

Ezeken a kötetlen találkozókon kapcsolatokat teremtettek, mert az együttlétnek nincs feszített konferencia jellege, ugyanakkor a hátrányos helyzetű roma szakkollégisták tartalmasan nyaralhattak a Balatonnál, ám közben előadásokat hallgathattak, és közös programokon vehettek részt majdnem egy héten át.

Két nagy kihívás áll a Kaposvári Egyetem roma szakkollégiuma előtt, mondta el kérdésünkre Kovács Zoltán igazgató. A szakkollégisták szeretnének együtt lakva nyitott közösségként funkcionálni, egy közös épületben. Erre az egyetemtől már ígéretet kaptak, s a minisztérium is támogatta az óhajukat, ezért a következő években megvalósulhat.

A másik kihívás, hogy a hátrányos helyzetű roma hallgatókat érzékenyen érinti a kötelező nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi a felsőoktatásba belépéshez. Ebben Kovács Zoltán szerint lépni kell, egy nulladik évfolyamos vagy mentorálásos rendszer kialakításával, hogy a hátrányos helyzetű roma középiskolai diákok könnyebben bekerülhessenek az egyetemre.

Kirándultak és táncházban ropták

Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg a találkozót, és Bogdán Imre, a kaposvári Napkerék Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Bogdán Imre hangsúlyozta, hogy közös érdek, hogy a roma hallgatóknak sikerüljön megkapaszkodniuk, leállamvizsgázhassanak és diplomát szerezzenek, majd később tudjanak elhelyezkedni. Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes-államtitkára a roma ifjúságpolitikáról tartott előadást, de a fiatalok táncházban szórakozhattak, és Badacsonyba is kirándultak közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában