személycserék

2019.11.14. 17:54

Elbocsátás sorozat Siófokon

Személyi rendszerváltást, „kádercserét” vezényel Siófokon Lengyel Róbert. Az elszánt intézkedésnek támogatói és ellenzői egyaránt vannak. Állítólag olyanok is „repülnek”, akik egyáltalán nem voltak az itt szitokszónak számító fideszesek.

Sonline

Fotó:

Az mindenesetre tény: Lengyel már az új önkormányzat alakuló ülésén beharangozta a személycserék egy részét. Majd – munkajogilag közös megegyezéssel – távozott a jegyző, s azt követően az aljegyző – természetesen Lengyel Róbert egyetértésével (!?) – megkezdte az osztályvezetők „cseréjét”.

Csütörtökig a városfejlesztési és üzemeltetési osztály vezetője Pistár Péterné volt. A vezetői megbízását visszavonták. Ezt Lengyel Róbert közösségi oldaláról tudhatjuk meg, mivel ő, ahogy eddig, az új ciklusban is ott kommunikál. Hétfőtől tehát már a városüzemeltetésnek is új osztályvezető lesz! Az, hogy ki, szintén majd a polgármesteri posztból derül ki.

Persze közben Lengyel Róbert is „dolgozik”! A november 28-i képviselő-testületi ülésre készíti elő a város tulajdonában, vagy résztulajdonában lévő cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági (fb) elnökeinek és tagjainak visszahívását. Ez 21 személyi megbízatást érint. (Ebből a 21-ből 4 poszt Völgyi Lajosé, az MSZP Siófok városi elnökéé, aki bizonyára az új leosztásban is számíthat jónéhányra…!) És természetesen következik majd a cégek operatív vezetőinek a cseréje is.

Majd jönnek az önkormányzati intézmények! A Lengyel-féle népszerűség vadászat hatása persze most sem marad el! „Hajrá!! Van bőven szemèt!!” – írja az egyik hozzászóló Lengyel Róbert posztja alá! (Lengyel Róbert persze nem törölte ezt a bejegyzést!) Mint ahogy ezt sem: „Egy seggel ennyi lovat megülni? Azt hittem ilyen csak a mesékben van! Úgy látom valakiknek mégiscsak sikerült!” Egy másik hozzászóló szerint „Remek javaslat, és hajrá polgi! Mások is csak egy bérből élnek ,sőt van aki min, nyugdíjból! Köszönjük!” – írja egy másik városlakó, mert sem ő, sem az előző még nem tudja: ezekre a posztokra ugyancsak képviselők kerülnek, csak most majd Robi megbízható emberei! Bőven lesz tehát, aki „több helyről” is húzza majd a közpénzt, a siófokiak pénzét!

Ki kicsoda egy polgármesteri hivatalban?

Az is a tényekhez tartozik, hogy Lengyel Róbert egy korábbi bejegyzésében „magyarázza” az eddig történt változásokat! Ebből pedig az tűnik ki, hogy 5 év polgármesterkedés után sincs pontosan tisztában a polgármesteri és a jegyző feladatokkal! Ezt támasztja alá az alábbi bejegyzése: „A helyzet viszont az, hogy egy munkahelyen, egy hierarchikus rendben tevékenykedő munkahelyen, az elsőszámú vezetőnek nem csak és még nem is elsősorban érzelmi alapon kell döntéseket hoznia. Nem bizony. Racionálisan, hideg fejjel mérlegelve, minden körülményt számba véve.

Most így a ciklus elején, egy olyan 5 esztendővel a hátam mögött, mint amilyen kijutott 2014 és 2019 között, óhatatlanul újra kell gombolnom a kabátot, el kell döntenem kikkel is képzelem el az elkövetkezendő éveket. Kik maradnak és kik lehetnek azok, akik helyett mások kell, hogy bizalmat kapjanak. Nyilván nem fogok a facebook nyilvánossága előtt magyarázkodásba, bármelyik kollégám nyílt színi kritizálásába, vagy épp dicséretébe fogni. Annyit azonban fogadjon el tőlem mindenki, hogy mindennek meg van az oka, az eredője és semmi sem történik most itt körülöttem véletlenül. Csapatot építek.

Olyan csapatot, amellyel együtt viszem tovább a város hivatalának hajóját, és akik velem egy ütemre és egyfelé húzzák az evezőket. Ritmustévesztések nélkül. És ugyan ez igaz lesz az önkormányzat intézményeire és cégeire egyaránt.”

Több fórumon is megfogalmazták, hogy Lengyel Róbert azzal igyekszik megnyugtatni kétségeiket megosztó siófokiakat, hogy az önkormányzat egy hierarchikus szervezet, amelynek ő az „első számú vezetője”, akinek a személyi kérdésekben úgymond szabad keze van, ő dönt! Miközben az önkormányzat döntéshozó szerve a képviselő-testület!

Ennek működése nem hierarchikus, hanem demokratikus! Ezért a polgármesternek is csak egy szavazata van! Az önkormányzati hivatalt a jegyző vezeti és nem a polgármester! Ez hierarchikus szervezet, de személyi ügyekben egyedül a jegyző az illetékes és nem a polgármester! A hivatal a jegyző szakmai irányításával segíti a polgármester munkáját a testületi döntések előkészítésében és végrehajtásában. Ha Lengyel Róbert úgy gondolkodik, ahogy írja, akkor elfogadható az a vélekedés, miszerint azért kellett az elsők között „mennie” a jegyzőnek, mert nem akart részt venni ebben a Lengyel-vezérelte személyi „leszámolásban”!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában