Helyi termék

2019.05.21. 17:30

Életben akarják tartani a kistermelőket

Azt kellene elérni, hogy a helyben készült élelmiszereket ne elsősorban más településeken keressék az emberek, hanem abban a községben is, ahol készült. Egyebek mellett ez is elhangzott azon a szakmai műhelyen, melyet a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezett kedden a Kaposvári Egyetemen.

Marosi Gábor

Kaposvár Kistermelőknek, élelmiszerrel foglalkozóknak és szaktanácsadóknak szervezett szakmai műhelyt a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Kaposvári Egyetemen rendezett esemény célja az volt, hogy meghallgassák a helyi termelők újító ötleteit, valamint támogassák is őket tanácsaikkal.

– Jó lenne, ha helyben is boldogulhatnánk – kezdte felszólalását Vrancsik Tibor, a Somogyi Helyi Termék Egyesület elnöke. – Azt kellene elérni valahogyan, hogy a helyben készült élelmiszereket ne csak más településeken keressék az emberek, hanem abban a községben is, ahol készült. Sajnos én is tapasztaltam a saját falumban, hogy egy rendezvényre kólát vittek frissítőnek, ahelyett hogy mondjuk az én bodzaszörpömmel kínálták volna a résztvevőket. Jó lenne ösztönözni a polgármestereket, hogy ha valamilyen programot szerveznek a településen, akkor ne a vattacukor árust hívják meg, hanem a helyi termelőnek adjanak helyet, hogy tőle vásárolhassanak – fogalmazott Vrancsik Tibor.

Egy másik kistermelő szerint jobban kellene népszerűsíteni azt, hogy a helyben készült élelmiszerek sokkal egészségesebbek, mint a multik polcain lévők. Egy osztrák mintához hasonló védjegyre lenne szükség, ami kizárólag a kistermelők portékáit minősítené. Aki ugyanis ezzel rendelkezik, az minden egészségügyi szabályt betartott és bátran fogyasztható a terméke. Kujáni Katalin, a szervező egyesület projektmenedzsere szerint: ezekre az ötletekre is szükség van ahhoz, hogy a kistermelők előrébb jussanak.

– Akik itt vannak, mindannyian ismerik a problémákat – mondta Kujáni Katalin. – Emellett pedig folyamatosan keresik az újító megoldásokat is. A szakmai műhely azért is jött létre, mert a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete bekerült egy nemzetközi projektbe. Ezt támogatja az Európai Bizottság is, azért hogy forradalmasító gyakorlatokat, illetve kérdéseket gyűjtsön a különböző országokból. Ezeket pedig megpróbálják majd a 2020 utáni időszakban valamilyen formában támogatni. A cél nem kisebb, mint az, hogy a kistermelők életben tudjanak maradni Európában – hangsúlyozta Kujáni Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában