Vastagbélrákszűrés

2019.06.01. 09:00

Életet menthet a gyors szűrés

Vastagbélrákszűrési program indult Somogyban: tízezer, 50-70 év közötti férfi és nő kap értesítést.

Harsányi Miklós

– A megelőzés a legfontosabb, akár életet menthet az időben felfedezett betegség – mondta Mihályfalvi Zita berzencei háziorvos. Hozzátette: az ÁNTSZ 150 értesítést küldött ki területükön, s eddig csaknem 120-an kapcsolódtak a szűrésbe, mely jelenleg is zajlik. Tíz esetben pozitív eredményt mutatott ki a vizsgálat, akadt, akinek polipja, illetve aranyeres problémája volt. Egy tünetmentes helybélinél daganatot fedeztek fel, egészségügyi ellátása folyamatban van. A háziorvos kiemelte: nem elég beszélni a vastagbélrák szűrés fontosságáról, hanem az érintetteknek aktívan be kell kapcsolódniuk a programba. Lényeges, hogy akik megkapják az értesítést, vegyék komolyan a felhívást.

Az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb a vastag- és végbél­daganatok okozta halálozás aránya, ennek csökkentése érdekében kormányzati és egészségpolitika prioritásként kezelik a szűrési program országos kiterjesztését, mely során Somogyban 48 háziorvos kezdte meg a szűrést.

– A megyében a folyamatosan ütemezett meghívások során tízezer, 50-70 év közötti férfi és nő kapott meghívót, közülük – tekintettel az új, még sokak számára ismeretlen szűrésnemre – csak 18,7 százalékuk jelentkezett – derült ki a megyei kormányhivatal tájékoztatójából. – Az országos megjelenési arány is hasonlóan alacsony, 20 százalék körüli.

A szűrésre véletlenszerűen kiválasztással kapnak meghívót az érintettek, s a program során a praxis minden páciense lehetőséget kap a szűrés lehetőségére. A szűrés kétlépcsős: első, a rejtett vér laboratóriumi kimutatása. Ehhez egyszerűen, otthon elvégzett mintavétel szükséges, a mintát ingyen lehet beküldeni postai úton. Második lépésként a teszt eredménye alapján a nem-negatív eredményt adó érintetteket a háziorvosuk késedelem nélkül beutalja a kijelölt intézmények gasztroenterológiai osztályára.

Lassu Gyula, siófoki háziorvos jó és nagyon hasznos kezdeményezésnek értékelte a vastagbélrákszűrési programot. A siófokiak jól fogadták a programot, az első körben náluk csaknem 100 helybelit érint a szűrés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában