melegség

2018.11.28. 17:30

Életmentő a hidegben a szociális tűzifa

Megkezdődött a szociális tűzifák kiosztása Somogy megyében. Szerdán és csütörtökön csaknem százötven köbméter fát osztanak ki Somogyjádon. Sok lakosnak nem telik tüzelőre és nagy segítség nekik a napokban érkező keményfa.

Góz Lilla

Kora reggel óta rakják a teherautóra a méteres vörös tölgy és akác fákat. Egy fordulóval hat köböt szállítanak ki a somogyjádiaknak. Összesen 176 köbméternyi fát kapnak a lakók.

– Jó napot kívánok, kérem ide borítsa le – kiabálta a fuvarosnak Zsigi Tamás. A 64 éves férfi évek óta igényli a szociális tűzifát, most három köbméternyit kapott.

– Egész télre elég ez a mennyiség. A szomszédom segít szalagfűrésszel felvágni – jegyezte meg. Alkalmi munkákból él egyedül, felesége húsz éve meghalt.

Sokat nem időz a tehergépkocsi nála, indul is tovább az utca elejére Kovácsékhoz. Ők először pályáztak idén szociális tűzifára és három köbméternyi érkezett hozzájuk.

– A férjem nagyon beteg, kevés a nyugdíjunk, a lányom is hozzánk költözött, sajnos neki megszűnt a munkahelye, próbál elhelyezkedni, de nem könnyű. Nem tudtam venni idén fát, kénytelen voltam kérni – mondta el Kovács Józsefné. Semmi tüzelőjük nem volt már, hulladékfával és raklapokkal fűtöttek.

– Örülök, ha összefűrészeltetjük, végre jó meleg lesz – tette hozzá mosolyogva.

– Egytől három köbig rászorultságtól függően osztunk – mondta el Lőrinczné Kiss Ilona. Somogyjád polgármestere hozzátette: a 2017-es kiegészítéssel együtt 176 köbméternyi fát kapott a település.

– Rendeletben szabályozta a képviselő testület a jogosultsági feltételeket és a kérelmek beérkezését követően a szociális ügyintézővel átnézve döntöttem – tette hozzá a somogyi település polgármestere. Előzetesen tájékoztatták a lakosságot szórólapon, hogy a keret erejéig mennyi fa áll rendelkezésre.

– Már másnap többen jelentkeztek főként egyedülálló idősek és családosok. Nagy segítség mindannyiuknak a tűzifa, ugyanis körülbelül egy köbméternyi fa 25 ezer forintba kerül – jegyezte meg Lőrinczné Kiss Ilona. Az idei programban 56 család részesül szociális tűzifában Somogyjádon.

 

Csaknem háromszáz millió tűzifára

Október elején kapták meg a somogyi önkormányzatok az értesítést, hogy mennyi szociális tűzifát oszthatnak településeiken. A polgármesterek szerint nagy segítség a program, sokak egyáltalán nem tudnak fát venni. Somogyban 216 település 273 millió forint támogatásban részesült. A legnagyobb összeget Nagybajomnak sikerült elnyernie, 332 köbméter keményfát tudnak vásárolni. A legkevesebb támogatást, 71 ezer forintot Patca kapta. A településeknek a vásárolt tüzelőanyagot 2019. február 15-éig kell kiosztaniuk.

Kemény, jó minőségű fa érkezik

– Somogy megyében SEFAG Zrt. 248 településsel vette fel a kapcsolatot, 178-an nyilatkoztak eddig arról hogy, várhatóan 12 626 köbméter faanyagot kérnek a szociális tűzifa program keretében – tájékoztatott Ihárosi Péter, a somogyi erdőgazdaság szóvivője. A mennyiség a pályázatok elbírálása és a szerződéskötések során még változhat. Eddig csaknem ötezer köbméter faanyagot szállítottak ki, illetve adott át a somogyi erdőgazdaság. Hét önkormányzat nyilatkozott arról, hogy nem vesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában