betegek világnapja

2019.02.12. 19:45

Életmentő megelőzés: szűrések várták az érdeklődőket a kórházban

Vérnyomás-, és vércukor mérés is várta az érdeklődőket kedden délelőtt a Kaposi Mór Oktató Kórházban, ahol a betegek világnapja alkalmából a somogyi megyeszékhelyen működő egyesületek tanácsaikat, tapasztalataikat osztották meg az érdeklődőkkel.

Góz Lilla

– Egy kis pici szúrás és kész is vagyunk – ösztönözte a vércukor mérés alatt a kíváncsi látogatót Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke. Elmondta: a magyar népesség csaknem tíz százaléka cukorbeteg, csak a somogyi megyeszékhelyen hatezren szenvednek ettől a betegségtől.

– Tudatosítani kell betegtársainkban, hogy szedjék rendszeresen gyógyszereiket és diétázzanak, mert komoly szövődmények léphetnek fel, ha nem figyelnek oda. A leggyakoribb a látás elvesztése, vesekárosodás vagy érszűkületek – tette hozzá.

– Még 1987–ben egyetemistaként futás közben vettem észre, hogy nem úgy mozognak a lábaim, ahogy kellenek. Kiderült, hogy sclerosis multiplexben szenvedek – mondta el Kristófné Kiss Emese, a Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület vezetője. A szervezetnél 1986 óta dolgoznak azon, hogy tagjainak segítsenek.

– A sclerosis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése, az idegsejtek közötti kapcsolat szűnik meg. Ezerarcú kornak nevezik a betegséget, van, akinek csak a keze, lába beteg, vagy a szemét támadja meg. a torna, a masszázs és az immun-moduláns gyógyszerek segíthet a betegek állapotán.

– A magyarok két-két és fél százaléka szenved pikkelysömörben, ez az a rejtőzködő bőrbetegség, amit nem szívesen mutogatunk – mondta el Balogh István. A 2008–ban alakult meg a Kaposvári Pszoriázis Klub tiszteletbeli elnöke kiemelte: tagjaik megnyílnak egymás előtt, tanácsokkal látják el egymást. A fényterápiák, a biológiai terápiák, krémek és a gyógyszerek segíthetnek a pikkelysömör kezelésében. A világnapon például megtudhattuk, hogy a harkányi gyógyvíz jótékony hatása ismert a pikkelysömör tüneteinek csökkentésében.

Küzdelem az otthon maradókért

Szent II. János Pál pápa 1992–ben kezdeményezte, hogy február 11–e, a Szűzanya első lourdes–i jelenésének napja legyen a betegek világnapja. A kaposvári kórházban kiemelten kezelik a prevenciót, a betegségek megelőzését.

– Úgy vélem, a szűrések területén nagy előrelépéseknek lehetünk tanúi, amelyek a lakosság érdekét szolgálják. Az emlődaganatok esetében a nők fele vesz részt vizsgálatokon, de még küzdeni kell az otthon maradó ötven százalékért. De húsz évvel ezelőtt ezek az arányok egy számjegyűek voltak – mondta el Oláh Tibor főigazgatói tanácsadó. A professzor megjegyezte: egy központi vastagbél szűrés, polip eltávolítás szervezése folyamatban. A tervek szerint egy évben belül elindul a népbetegség, a vezető halálokot okozó betegség szűrése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában